nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Kozmični anarhizem v Knjižnici Mirana Jarca

Piše: Knjižnica Mirana Jarca

Čas objave:
06.04.2021 13:20

Z znanstveno konferenco Kozmični anarhizem med 6. in 8. aprilom, ki bo potekala preko YouTube kanala Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, se nadaljuje obeleževanje lanske 100-letnice novomeške pomladi.

Z znanstveno konferenco se nadaljuje obeleževanje lanske stoletnice prvega avantgardnega dogodka pri nas, t. i. novomeške pomladi, delo njenega akterja, “kozmičnega anarhista”, Antona Podbevška, pa tudi drugih prelomnic zgodovinske avantgarde v širšem jugoslovanskem prostoru. Letos namreč mineva stoletje od izida avantgardnega časopisa Branka Ve Poljanskega Svetokret: list za ekspediciju na severni pol čovekovog duha, ki je izšla januarja 1921 v Ljubljani in mednarodne revije za umetnost in kulturo Zenit Ljubomirja Micića, katere prva številka se je pojavila februarja 1921 v Zagrebu. Sto let bo minilo tudi od prvega Jugo-Dada manifesta Dragana Aleksića, ki je bil aprila 1921 objavljen v tretji številki časopisa Zenit.

Prvi dan konference se bodo skozi prispevke in razpravo domačih in mednarodnih gostov v sklopu dveh panelov posvetili zgoraj omenjenim akterjem in dogodkom slovenske in širše jugoslovanske avantgarde. Drugi dan bodo nastopajoči strokovnjaki odprli prostor za premislek o delovanju koncepta “anarhizem” v sodobni popularni kulturi in umetnosti. Tretji dan bo namenjen predvsem premisleku in kontekstualizaciji tega pojma v širšem družbenem kontekstu, pa tudi predstavitvi umetniškega delovanja sodelujočih gostov v znaku središčnega pojma konference. 


S prispevki se bodo na znanstveni konferenci predstavili ugledni domači in mednarodni gostje, pospremil pa jo bo tudi bogat umetniški program.