nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Krka ob enih: Očesni oddelek praznoval 50-letnico

Piše: R. K.

Čas objave:
06.07.2022 13:23

V današnji osrednji informativni oddaji: V Ponovi vasi novo gasilsko vozilo, javna razgrnitev načrta za pametno srebrno vas na Senovem, očesni oddelek novomeške bolnišnice praznoval 50-letnico.

SVET NA KRKI

V sklopu dobrodelne akcije Festival šolskih torb je podjetje Acron zbralo šolske potrebščine za otroke iz socialno ogroženih družin. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so v akciji v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije zbrali potrebščine v vrednosti 11.000 evrov.

V hudem neurju, ki je prestolnico zajelo v torek zvečer, je med drugim zalilo zdravstvena domova Vič in Šiška in del UKC Ljubljana, poroča uprava za zaščito in reševanje. Močan veter je podiral tudi drevesa. V intervencijah je posredovalo 20 gasilskih enot. Na delu severne ljubljanske obvoznice je zaradi sanacije po neurju trenutno zaprt vozni pas.

KRKA DOMA

Prejšnjo soboto je v Ponovi vasi potekala slovesnost ob prevzemu novega gasilskega vozila. Prostovoljno gasilsko društvo Ponova vas se je novega vozila razveselilo že 12. februarja lani, 7. junija lani jih je z obiskom počastil in si ga ogledal tudi tedanji minister za obrambo mag. Matej Tonin, sedaj pa so priredili še proslavo, ki se je pričela s svečano parado, ter se poveselili na veliki gasilski veselici, ki ji je sledila. Predsednik PGD Ponova vas Jože Kocjan je povedal, da ima sodobna cisterna s 6000 litri vode veliko dodatne opreme za posredovanje na požarnem območju, tako da bodo z njo svojo operativno pripravljenost za posredovanje občutno izboljšali, s tem pa tudi varnost občank in občanov v domačem kraju ter seveda tudi širše. Vozilo so gasilci kupili s privarčevanim denarjem in sredstvi, ki so jih za nakup vozila namenili Gasilska zveza Slovenije oziroma občina Grosuplje, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, podjetja, krajani in drugi donatorji. 

Na sedežu Mestne občine Krško, v prostorih krajevne skupnosti Senovo in na občinski spletni strani je od ponedeljka javno razgrnjen dopolnjeni osnutek sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta Senovo za umestitev t. i. pametne srebrne vasi. Razgrnjen bo do 5. avgusta. Med javno razgrnitvijo lahko javnost poda pripombe in predloge na dopolnjeni osnutek, in sicer pisno na mestih javne razgrnitve. Pametno srebrno vas bi na Senovem umestili na približno 1, 7 hektarja veliko območje. Sicer pri pametnih srebrnih vaseh za skupnosti na podeželju, ki uporabljajo inovativne rešitve za izboljšanje bivanja starejših, pri čemer morajo biti objekti prilagojeni starostnikom, zelene površine, ulice in pločniki pa morajo biti varni in dostopni. Gre za ustvarjanje dolgožive družbe, pri čemer so ključni prilagojeno fizično okolje, digitalne tehnologije in osnovna, socialna ter zdravstvena oskrba starejših.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so včeraj obeležili 50-letnico delovanja tamkajšnjega oddelka za okulistiko. Kot so zapisali na očesnem oddelku, njegova zgodovina sega v leto 1954, ko je strokovni kolegij zavoda predlagal, da okulist, ki je prihajal v novomeški zdravstveni dom iz Ljubljane, pregleda tudi bolnike na zdravljenju v novomeški bolnišnici. Leta 1970 pa sta pod vodstvom specialistke oftalmologinje Vesne Morela začela delovati stalna okulistična konziliarna služba in okulistična ambulanta. Uradno so novomeški očesni oddelek ustanovili 1. julija 1972, ko so oddelku z operacijsko sobo in s 30 posteljami dodelili nove prostore v takrat novozgrajeni bolnišnični stavbi. Na očesnem oddelku so lani opravili skoraj 6000 ambulantnih pregledov v splošni, 700 v otroški in 1800 v urgentni ambulanti.

Osrednja informativna oddaja, 6.7.2022