1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Krško

Krška nuklearka presegla načrtovano letno proizvodnjo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.12.2016 14:33

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) naj bi ob stabilnem obratovanju in brez varnostnih težav v letošnjem remontnem letu nekoliko presegli načrtovano letno proizvodnjo 5,4 milijarde kilovatnih ur. Poslovni izidi Neka so v okviru načrtov, kot poslovni okvir prihodnjega leta pa so že potrdili gospodarski in načrt tehnološke nadgradnje.

Predsednik uprave krške nuklearke Stane Rožman je na današnjem srečanju z novinarji povedal, da je bilo iztekajoče leto v znamenju programa nadgradnje varnosti, s katerim uvajajo nove rešitve, tehnološke spremembe in dodatne sisteme za zagotavljanje varnosti elektrarne v primeru malo verjetnih dogodkov.

V Neku sicer izvajajo drugi del omenjenega programa, ki ga bodo končali prihodnje leto. Tretji oz. zaključni del, ki obsega uvedbo suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo v odpornih, nepropustno zaprtih zabojnikih, pa zaradi zamikov, ki jih povzroča zakon o javnem naročanju, načrtujejo do konca leta 2021.

Rožman je v nadaljevanju poudaril, da v Neku ob vseh varnostnih ukrepih in posodobitvah skušajo znižati stroške in ceno lastne energije oz. okrepiti njeno konkurenčnost. Pri tej naj bi prihodnje leto padli na nekaj več kot 26 evrov za megavatno uro, medtem ko ta zdaj dosega nekaj več kot 30 evrov. Sicer pa bodo v krški nuklearki, ki je leto začela s 640 zaposlenimi, tega končali s 25 manj zaposlenimi.

Letos namreč niso zaposlovali, enako pa nameravajo ravnati tudi prihodnje leto, ko naj bi število zaposlenih padlo na nekaj manj kot 600. Pri tem pa gre in bo šlo zgolj za t. i. mehke ukrepe oz. za nenadomeščanje naravnega letnega odliva zaposlenih, je pojasnil.


Sicer pa so v Neku ohranili in bodo ohranjali visoko raven strokovnosti, ki jo je vnovič potrdil tudi tam novembra opravljeni dvoletni kontrolni pregled Svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn WANO, je opozoril Rožman in še dodal, da Nek maja prihodnje leto čaka pregled Mednarodne agencije za atomsko energijo.

Novinarske konference se je udeležil tudi tehnični direktor Neka Predrag Širola, ki je predvsem predstavil potek jesenskega 36-dnevnega rednega remonta.

Kot je dejal, so v njegovem okviru opravili na tisoče del in uresničili načrte na področju menjave jedrskega goriva, preventivnega vzdrževanja in preverjanja opreme. Opravili so tudi 25 tehnoloških posodobitev in tudi tistih, ki podpirajo podaljšanje obratovalne dobe elektrarne, hkrati pa Nek pripravili na dvig savske gladine, ki ga je oz. ga bo povzročilo vodno zajetje nove nižjevodne hidroelektrarne Brežice.

Sicer pa v Neku naslednji redni remont načrtujejo aprila 2018, je še povedal Širola.