IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice

Krvodajalci v mestu grofov

Piše: R.K.

Čas objave:
12.06.2023 13:21

V Sloveniji letos obeležujemo 70 let prostovoljnega krvodajalstva, 4. junija pa je bil tudi Dan slovenskih krvodajalcev. Ob tej priložnosti je Rdeči križ Novo mesto peljal svoje krvodajalce na izlet.

Tokrat so se odpeljali proti Celju, mestu grofov, kjer jih je vodnik Sašo počakal na gradu in jih s hudomušnim pripovedovanjem popeljal skozi zgodovino Celjskih grofov, najmogočnejše plemiške in vladarske rodbine, ki je kadarkoli živela na slovenskih tleh. Med sprehodom po gradu so si lahko ogledali dve razstavi, eno z mučilnimi in sramotilnimi napravami ter drugo s predmeti, ki pričajo o tem, kako so včasih živeli. Sprehod po zunanjem delu gradu jim je ponudil prekrasen pogled na celjsko dolino.

Po ogledu gradu so se sprehodili po tlakovanih, slikovitih ulicah starega mestnega jedra, kjer so med drugim videli ostanke celjskega obzidja, izvedeli nekaj o življenju Alme Karlin, svetovne popotnice in pisateljice, predvsem ženski del pa so očarali cvetlični aranžmaji po ulicah mesta.

Ogled so zaključili z obiskom Tropske hiše, kjer je na ogled pet ekosistemov sveta z rastlinami in živalmi, nekatere med njimi prav gotovo še niso vsi videli v živo.

Seveda pa so poskrbeli, da trebuščki tudi tokrat niso bili prazni, zato so prijetno utrujeni v centru mesta pojedli kosilo, si izmenjali vtise tudi o tem, kako je Celje moderno mesto z bogato zgodovino in pokramljali še o vsem drugem ter se nato odpravili proti domu.