stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Kulinarično doživetje ob izdaji knjige Okusi Posavja

Piše: Univerza v Mariboru-Fakulteta za turizem

Čas objave:
02.02.2018 14:26

Ob izdaji knjige Okusi Posavja je Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru skupaj z Občino Brežice in Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice pripravila kulinarično doživetje s strokovno okroglo mizo.

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Kaja Sajovic, so sodelovali chef Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice), chef Robert Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice), Matevž Krulc (Stara gostilna Krulc, Mostec), dr. Janez Bogataj (zaslužni profesor, etnolog), Miha Istenič (Penine Istenič), Marijan Kelhar (Keltis Vinarstvo), Janez Šekoranja (Vino Graben) in Maja Žibert (21. vinska kraljica Slovenije). V pogovoru so odprli vprašanja o izzivih prehranske kulturne dediščine za sodobnost ter razpravljali o povezovanju lokalne kulinarike z vini za čim bolj celostno in kakovostno izkušnjo vsakega gosta. Dogodka se je udeležil tudi župan občine Brežice g. Ivan Molan, ki je zbrane nagovoril in povabil k pokušini tradicionalnih posavskih jedi, ki so jih pripravili v Stari gostilni Krulc in v Društvu kmetic Brežice.

Knjiga Okusi Posavja avtoric Lee Kužnik in Marjetke Rangus prinaša nekatere temeljne recepture predstavljenega območja, ki so jih študenti Fakultete za turizem UM zbirali v okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja. Zbrana terenska pričevanja so obogatena z zapisi, ki jih hranijo različne ustanove in društva po posameznih občinah. Posebna zahvala za strokovno pomoč ob izdaji knjige gre Posavskemu muzeju Brežice in muzejski svetnici dr. Ivanki Počkar.

Knjiga predstavlja temelj za razvoj lokalne kulinarike v okviru trajnostnega turističnega razvoja regije. Hkrati se regija s promocijo lokalne kulinarike vklaplja v širšo strategijo razvoja slovenskega turizma, ki v gastronomiji vidi eno od svojih ključnih prednosti.