volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Kulturno popotovanje po Brnu in Bratislavi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.10.2015 05:50

Kulturni center Janeza Trdine skupaj z Gledališčem Koper in Kompasom je tudi letos pripravilo »kulturno popotovanje«.

Danes se odpravljajao na Češko in Slovaško, natančneje v Brno in Bratislavo, kjer si bodo v dveh večerih ogledali tudi dve predstavi.

petek, 30. 10.: NOVO MESTO–BRNO
Ob 6.00 odhod sodobnih turističnih avtobusov iz Novega mesta ter vožnja z vmesnimi postanki proti Brnu. Po prihodu kosilo z vrčem piva v pivnici Starobrno. Nastanitev v hotelu Continental Brno, 4*, in prosti čas. Ob 19.00 ogled predstave v Narodnem gledališču: (balet) Made in USA. Nočitev.

sobota, 31. 10.: BRNO–SLAVKOV–BRNO

Po zajtrku ogled »srca« Moravske, ki leži na stiku Južnomoravske nižine in Češkomoravskega višavja v sotočju rek Svratke in Svitave. Živahna mešanica zgodovinskega okolja se prepleta s sodobnim življenjskim slogom. Najprej bo peš ogled starega mestnega jedra, kjer bodo popotniki videli ukrivljeno pročelje stare mestne hiše. Sprehodili se bodo po Zeljnem trgu, se povzpeli do mogočne katedrale sv. Petra in Pavla in se čudili zvonovom, ki bijejo ob 11.00 namesto ob 12.00 Spoznali bodo možička na Jakobovi cerkvi. Vožnja v Slavkov, ki leži vzhodno od Brna in je prizorišče bitke treh cesarjev. Ogled notranjosti velikega baročnega gradu Austerlitza, kjer se je uradno končala bitka. Po vrnitvi v Brno kosilo, ogled primera progresivne arhitekture, zunanjosti vile Tugendhat. Pri gradnji prve modernistične stavbe so uporabljali steklo, jeklo in beton …
Prosti čas in zvečer ogled muzikala v Mestnem gledališču Brno. Prenočevanje.

nedelja, 1. 11.: BRNO–BRATISLAVA–NOVO MESTO
Zajtrk in odhod proti Bratislavi. Po prihodu vzpon na grajski grič, kjer je bratislavski grad, osrednji trg z ostanki srednjeveškega obzidja in mestnih vrat. Nadaljevanje ogleda prestolnice Slovaške z Michalovim stolpom, s sprehodom po Michalski in Venturski ulici. Ustavili se bodo pred Mozartovo palačo, kjer je slavni skladatelj kot otrok blestel na enem izmed svojih prvih koncertov, videli bodo tudi sedež Academie Istropolitane, kjer je danes narodna univerzitetna knjižnica, in palačo rodbine Keglevič, pri kateri je bil pogosto v gosteh sam Beethoven, ter zunanjost veličastne Martinove katedrale. Ogled bodo končali pred zgradbo Redute, kjer je nekdaj stal kronski grič. Prosti čas za kosilo. Popoldne odhod proti domovini, s prihodom v Novo mesto v večernih urah.