franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Slovenj Gradec

FOTO: Kvačkani grbi slovenskih občin za Guinnessov rekord

Piše: STA

Čas objave:
08.01.2022 09:34

Članice skupine Slovenija kvačka so združile moči in bodo z izdelanimi tisoč kvačkanimi izdelki poskušale prisvojiti Sloveniji nov Guinnessov rekord. Začele so, in nekatere tudi že končale, s kvačkanjem grbov 212 slovenskih občin, ki jih bodo na kulturni praznik slovesno predale občinam.

S podvigom, v katerem sodeluje 211 kvačkaric in en kvačkar, želijo obeležiti 30 let samostojnosti Slovenije.

Črnomelj Elizabeta Trempus
Elizabeta Trempus Grb občine Črnomelj
Facebook

"Začeli smo delati zbirko tisoč izdelkov. Vsak naredi poleg grba še štiri izdelke, ki se navezujejo na Slovenijo. Prihajajo zelo zanimivi kosi, med drugim kvačkani nagelj, potica, portreti pesnikov," je za STA povedala pobudnica projekta Jadranka Smiljić, ki je pred dvema letoma z Anito Kac že dosegla Guinnessov rekord v maratonu neprestanega kvačkanja.

Novo mesto Metoda Turk
Novo mesto Metoda Turk
Facebook

Izdelke kvačkajo v c2c tehniki s prejo, izdelano v Majšperku, zaključiti pa jih morajo do 28. januarja, ko je načrtovana izdelava posnetka celotne zbirke za Guinnessov rekord. Na kulturni praznik 8. februarja nameravajo kvačkane grbe predati občinam, ki so odkupile te izdelke.

Kočevje Tina Selšek
Kočevje Tina Selšek
Facebook

Gre za razmeroma velike kreacije, saj merijo več kot meter v dolžino in širino. Enotnega merila si po besedah Korošice Smiljićeve niso mogli zastaviti, saj imajo občine zelo različne grbe. "Vsak izdelek je unikat in vsak kvačkar je dal vanj svoj pečat," je povedala.

Trebnje Marta Dimnik
Trebnje Marta Dimnik
Facebook

Za kvačkanje enega grba je potrebnih povprečno 100 ur dela, s tem da v to ni všteto načrtovanje, izdelava motiva in ostalo. Delo se opravlja prostovoljno, večinoma ob službi, skrbi za družino in gospodinjskem delu.

Mirna Petra Privšek Konjačić
Mirna Petra Privšek Konjačić
Facebook

Pri načrtovanju so se povezali z društvom Heraldica Slovenica. "Ob tem smo se veliko naučili o samih grbih, kaj pomenijo, iz katerih časov izvirajo. Največ težav pa smo imeli z Občino Divača, zato smo ji edini izdelali logotip, in ne grb," je pojasnila Smiljićeva.

Metlika Tina Štukelj
Metlika Tina Štukelj
Slovenija kvačka

Projekt, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, naj bi prispeval k povezanosti ljudi, promociji tradicije in zgodovine Slovenije in občin ter navduševanju javnosti nad kvačkanjem. "Mene osebno je kvačkanje že večkrat rešilo. Zanj ne potrebuješ veliko stvari, le ukrivljeno palčko, malo preje in že lahko začneš ustvarjati," je še povedala pobudnica. Kvačkanje želijo dvigniti na raven umetnosti. "Pomembno je tudi v meditativnem smislu, človeka sprošča in notranje izpolnjuje," je dodala.

Semič Duška Pavlin
Semič Duška Pavlin
Facebook

V galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij izdelkov, ki so sicer objavljene na Facebook profilu skupine Slovenija kvačka.