franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

KZ Trebnje-Krka lani uspešno

Piše: R.K.

Čas objave:
28.02.2023 12:51

Za KZ Trebnje-Krka je bilo leto 2022 kljub izredno negotovim gospodarskim razmeram in izrazitemu povečanju nekaterih stroškov, uspešno.

Dosegla je nekaj več kot 87,5 milijona evrov skupnih prihodkov oziroma 22 odstotkov več kot leto prej, pri čemer je dobiček pred obdavčitvijo nekaj več kot 700 tisoč evrov.

Trgovska prodaja je lani glede na leto 2021 zrasla za 17,8 odstotka, na področju odkupa in prodaje kmetijskih pridelkov pa za 26,6 odstotka. Odkupili so skoraj 47 milijonov litrov mleka, presegli so cilj odkupa 9500 glav goveje živine, 450 ton zelenjave, odkupili so tudi 1100 ton suhe in 500 ton sveže koruze, ter jo kot storitev posušili 700 ton. Na žagi so predelali kubikov hlodovine. 

V KZ Trebnje-Krka je 31. decembra 2022 delalo 233 zaposlenih in nekaj manj kot tisoč članov, pri čemer sta največji zadružni enoti Trebnje in Veliki Gaber s Sela Šumberkom.

V letošnjem letu bo KZ Krka najprej sledila viziji razvoja zadruge do leta 32024, ki v ospredje postavlja pospeševanje gospodarskih koristi svojih članov. Predpogoj za to pa je KZ Trebnje.-Krka kot močan in stabilen partner tako za člane kot za poslovne partnerje.

Na področju kmetijstva želi ohraniti status enega največjih odkupovalcev govejega mesa v državi in status enega izmed največjih odkupovalcev mleka. V letu 2023 načrtuje določene kadrovske in organizacijske ukrepe, ki bodo izboljšali način in ekonomiko odkupa zelenjave ter odkupa in sušenja, prodaje žit.

Ob realizaciji ključnih zastavljenih ciljev ter ob pričakovanih makro- in mikroekonomskih razmerah naj bi v letu 2023 dosegli več kot 90 milijonov evrov skupnih prihodkov, načrtovani dobiček pred obdavčitvijo naj bi bil višji od pol milijona evrov.

KZ Trebnje-Krka načrtuje naložbe v skupni višini skoraj 1,8 milijona evrov brez dodatnega zadolževanja. Gre predvsem za naložbe v sončne elektrarne ter gradnjo dodatnih skladišč in sušilnice za žita. Večjih investicij v širitev in obnovo trgovinske mreže ne načrtujejo, želijo pa si nadaljevanje rasti tako na področju trgovin kot tudi kmetijske dejavnosti.

Tudi v letošnjem letu bodo pripravili tradicionalni pomladni Gregorjev sejem. Slednji je pomemben akter pri prenosu znanja, inovacij v kmetijstvu in promociji slovenskih pridelovalcev. Na sejmu lahko obiskovalci najdejo kmetijske stroje in pripomočke, avtomobile, izdelke za dom in vrt, tekstil, bižuterijo, pa tudi lokalno pridelano sadje in zelenjavo, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene in mlečne izdelke in izdelke rokodelcev. sejem bo od 10. do 12. marca pri Supernovi Novo mesto.