gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

KZ Trebnje-Krka uspešno, pred vrati Gregorjev sejem

Piše: R.K.

Čas objave:
23.02.2024 13:03

KZ Trebnje-Krka je v preteklem letu uresničila zastavljene načrte. Dosegla je nekaj več kot 90 milijonov evrov skupnih prihodkov, kar je tri odstotke več kot leto prej.

Danes so v Trebnjem na tiskovni konferenci predstavili poslovanje KZ Trebnje-Krka v preteklem letu in načrte za letošnje leto.

Poslovanje KZ Trebnje-Krka je bilo lani skladno z načrtom. Kljub nestabilnim gospodarskim razmeram in povečanju nekaterih stroškov so dosegli pričakovane poslovne rezultate: nadaljeval se je trend rasti zadruge, saj so dosegli nekaj več kot 90 milijonov evrov skupnih prihodkov, kar je tri odstotke več kot leto prej.

Prihodki zadruge so enakomerno razporejeni po različnih področjih, kar zagotavlja stabilnost poslovanja. V osnovi je približno 53 odstotkov prihodkov iz naslova prodaje trgovskega blaga, 43 odstotkov pa iz naslova odkupa in prodaje kmetijskih proizvodov, medtem ko preostanek predstavljajo druga področja oziroma drugi prihodki.

Za zadrugo je posebej pomembno področje odkupa kmetijskih proizvodov. Glavnino predstavlja odkup mleka in goveje živine ter odkup žit in zelenjave oz. sadja. KZ odkupi okoli 10 tisoč komadov goveje živine in okoli 46,5 milijona litrov mleka. To jo uvršča med največje tri odkupovalce mleka med zadrugami v Sloveniji.

Lani so v KZ izvedli približno za 1,75 milijona evrov naložb, še posebej pomembni sta bili izgradnja logističnega centra za sušenje in skladiščenje žit  in izgradnja 15 sončnih elektrarn na njihovih objektih. Elektrarne so postavili povsod, kjer so za to dobili soglasje.

Letos načrtujejo več kot 93 milijonov evrov skupnih prihodkov in pozitivno poslovanje, načrtujejo obnovo trgovske mreže - gradili bodo trgovski center v Črnomlju  in nov Agroservis v Novem mestu. 

»Po izraziti rasti prodaje trgovskega blaga v letu 2022 so se razmere na trgih lani začele ohlajati. Ob tem so postale tudi zelo nestabilne. Novonastalim razmeram, vključno s čedalje večjimi kadrovskimi izzivi, smo se morali ustrezno in hitro prilagoditi. Verjamem, da nam je v veliki meri to uspelo. Lahko smo zadovoljni tudi z realizacijo na področju kmetijstva, se pravi odkupa in prodaje kmetijskih proizvodov. Pri tem žal ne moremo mimo dejstva, da številni manjši kmetje opuščajo svojo dejavnost. Je pa zagotovo pozitivno, da se naše članstvo veča. To je eden izmed pokazateljev, da zadruga vendarle deluje v dobro svojih članov. Ne smemo pa pozabiti na naše zaposlene, ki svoje delo zagotovo opravljajo nadpovprečno,« pravi direktor KZ Trebnje-Krka Stanko Tomšič. 

Predsednik KZ Trebnje-Krka Anton Strah: »Sama zadruga dela zelo dobro – če pogledamo leto 2023, so bili uresničeni vsi sklepi, ki smo jih sprejeli na občnem zboru KZ Trebnje-Krka. Iz tega vidika se vidi, da je uprava res zavzeta in dovzetna k izpolnjevanju vseh načrtov, s tem pa se seveda kmetijska zadruga kot delovna organizacija krepi. Vse, kar se predvideva v letošnjem letu, je pokazatelj, da je zadruga v preteklosti delala dobro in tudi v prihodnost gre z enakim ciljem - torej delati boljše in več.« 

Med 8. in 10. marcem pa bodo znova pripravili tradicionalni, tokrat že 28. Gregorjev sejem. Letos se bo odvijal na hipodromu v Šentjerneju. Letošnji sejem bo potekal pod sloganom  Tuje dobro, domače najboljše. Sejem je pomemben akter pri prenosu znanja, inovacij v kmetijstvu in promociji slovenskih pridelovalcev, saj na njem lahko obiskovalci najdejo kmetijske stroje in pripomočke, avtomobile, izdelke za dom in vrt, tekstil, bižuterijo, pa tudi lokalno pridelano sadje in zelenjavo, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene, mlečne in rokodelske izdelke.

Vodja sejma Borut Sever: »Domače bi moralo biti del trajnostnega življenjskega sloga posameznikov in družin, predvsem pa bi morali domačo in lokalno pridelano hrano v večjem obsegu vrniti v ustanove, v katerih skrbimo za najbolj ranljive skupine, kot so vrtci, šole, bolnišnice, domovi za ostarele ….«

Na odru osrednjega prireditvenega šotora bodo tako med drugim nastopili duo Meta in Luka, ansambel Čuki in ansambel Nemir, v petek bo sejemsko dogajanje obogatil šentjernejski šopek društev in otrok, v soboto bodo med nasveti mame Manke zapeli pevski zbori in ljudski pevci in godci, medtem ko bodo v nedeljo z odra zazvenele harmonike. Posebej bo poskrbljeno za otroke, ki imajo do 15. leta brezplačen vstop, lahko se bodo igrali na igralih in obiskali razstavo malih živali, v soboto bodo rajali s Čuki, v nedeljo pride Jole Cole. Vsi obiskovalci bodo z nakupom vstopnice lahko sodelovali v nagradnem žrebanju, v katerem bo glavna nagrada traktorska kosilnica Easy Rider Vilager VT 650.