katarina cas Odkrito.si

Ko Katarina Čas razplete zgodbo …

table rock_ladjica-17 mrtvih Svet24.si

VIDEO: Izgubila je devet članov družine. Prosila...

Indijanka prerokuje Petisvet

Prerokba starodavnih Indijancev se uresničuje?

toca Svet24.si

VIDEO: Noro! Zapadlo je za 20 centimetrov - toče!

gozd_sprehod Svet24.si

Mora biti prava, a tudi zdrava

Četrti \'da\' Dese Muck Njena.si

Desa Muck se je zopet poročila

poroka Njena.si

Dončič razkril skrivnost: Zadoneli so poročni ...

Novice Vrh pri Boštanju

Legatura za Belo krajino, Dolenjsko, Posavje

Piše: U.N.

Čas objave:
19.06.2018 12:51

V prostorih Gostišča Dolinšek na Vrhu pri Boštanju je minuli četrtek potekala Viteška svečanost Legature za Belo krajino, Dolenjsko, Posavje, v okviru Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo. Proslavili so prvo obletnico ustanovitve Legature, ki jo vodita Prvi legat Franc Sotošek in Drugi legat Mirjan Kulovec in v katero je trenutno vključenih 43 udov in udinj po različnih redovnih stopnjah, med njimi je tudi 8 vitezov.

To je viteški red, ki ima svoje korenine na avstrijskem Železnem in izhaja iz tradicije reda sv. Jurija iz leta 1333 innadaljuje svoje poslanstvo prilagojeno sodobnemu času.

Konzulat za Slovenijo je bil ustanovljen leta 1991, Legatura za Belo krajino, Dolenjsko, Posavje pa kot tretja pri nas. Red Evropskih vitezov vina v Sloveniji šteje okrog 250 članov, med katerimi je tudi 65 vitezov, Konzulat je trenutno organiziran tako, da ima štiri Legature in dva Viteška omizja.

Udeležence svečanosti so nagovorili tudi Prvi prokonzul Konzulata za Slovenijo Tomislav Kovačič, senatni odposlanec Franz Haschej iz Avstrije, podžupan Občine Sevnica Janez Kukec in Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič.

Prvi legat Franc Sotošek je v pozdravnem nagovoru povedal, da so bili pred enim letom zelo ponosni, da bodo lahko delovali kot Legatura. Vendar so se tudi zavedali, da to pomenivečjo odgovornost ter tudi obveznost, da še v večjem obsegu izpolnjujejo redovne dolžnosti. Legatura pomeni višjo obliko organiziranosti.

V središču njihovega delovanja je vino, povzdignjeno v simbol. Namen njihovih srečanj je poleg izobraževanja in druženja ob najžlahtnejši pijači, vinu, tudi utrjevanje njihovega prijateljstva in zavzemanje za mir. Pravijo, da so vitezi miru. Tudi ta viteška svečanost je bila namenjena temu. V akademskem delu je Zoran Zelič predstavil z besedo in sliko zgodovino »Sevnice v objemu vinske trte«. Njihovo delo je usmerjeno tudi v sodelovanje z okoljem, kjer delujejo.

Tako bodo konec avgusta na nivoju Konzulata organizirali Vinski viteški turnir modre frankinje na Gradu Sevnica.