državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice

Leto domovine v občini Črnomelj

Piše: R.K.

Čas objave:
08.01.2024 09:41

Letos mineva 80 let, odkar so se v Črnomlju odvijali prelomni trenutki zgodovine. Občina Črnomelj meni, da je prav, da jih v občini primerno obeležijo. V prostorih nekdanjega sokolskega doma, današnjega Kulturnega doma Črnomelj, je namreč 19. in 20. februarja 1944 potekalo I. zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) in s tem prve izvoljene slovenske vlade. Gre za dogodek, ki nedvomno predstavlja pomemben mejnik v razvoju slovenskega narodnega osvobodilnega gibanja.

Zato so v občini Črnomelj s sklepom občinskega sveta letošnje leto razglasili za Leto domovine. Tako se želijo simbolično pokloniti slehernemu prizadevanju naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost, prispevati k dviganju našega skupnega zavedanja o neprecenljivi vrednosti svobode in neodvisnosti ter pomembnosti pozitivnega odnosa do lastne domovine.

Skozi vse Leto domovine 2024 se bo tako zvrstila vrsta dogodkov in različnih prireditev, s katerimi želimo prispevati tudi k ozaveščanju o pomembnih in prelomnih mejnikih zgodovine, ki nas že desetletja učijo o tem, da ne svoboda ne narodov obstoj nista samoumevna.

Nemalo zgodovinskega dogajanja je potekalo na območju celotne Bele krajine, zato bosta Leto domovine primerno obeležili tudi občini Semič in Metlika.