Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Celje

Letošnji Mos bo gostil 1400 razstavljalcev

Piše: STA

Čas objave:
10.09.2018 10:04

Letošnji Mednarodni obrtni sejem (Mos) v Celju, ki bo potekal od 11. do 16. septembra, bo gostil približno 1400 razstavljalcev. Po napovedih prinaša še bogatejšo ponudbo, ostaja pa zvest segmentaciji na ključnih področjih. Država partnerica bo letos Srbija.

Kot je napovedal prvi mož Celjskega sejma Robert Otorepec, bo tudi 51. Mos potekal v okviru petih ključnih področij - gradnja in obnova doma, kamping in karavaning, turizem in prehrana, oprema in materiali za obrt in industrijo, poslovne storitve in priložnosti v tujini ter izdelki široke potrošnje.

Potem ko je bila lani država partnerica sejma Hrvaška, bo imela letos to vlogo Srbija. Ideja partnerskega povezovanja med državama je v izboljšanju gospodarskih odnosov. Sodelovanje Srbije na Mosu je po besedah srbske veleposlanice v Sloveniji Zorane Vlatković posebej pomembno tudi zaradi naraščajoče blagovne menjave med državama, ki znaša približno milijardo evrov.

O možnostih sodelovanja in uspešnih primerih iz prakse bo letos beseda tekla na mednarodnem poslovnem forumu, na katerem bodo sodelovali tudi predstavniki lanske države partnerice, vsebinsko pa bo obsegal gospodarstva celotne regije.

Pomen nekdanjega skupnega trga je izpostavil tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh, ki Mos za Forumom obrti in podjetništva označuje kot drugi najpomembnejši dogodek zbornice. Med pomembnejšimi dogodki v organizaciji OZS je Meh sicer izpostavil okroglo mizo, na kateri bodo obrtniki novi vladi razgrnili svoje težave in spregovorili o svojih pričakovanjih.



OZS se letos skupaj z domačimi in tujimi partnerji predstavlja na več kot 1000 kvadratnih metrih razstavnega prostora, tudi letos pa bo zbornica imela Ulico obrti, na kateri bodo otrokom predstavili obrtne poklice. "Velikokrat se sliši, da je obrtni poklic manjvreden, pa ni tako. Danes so to najbolj iskani poklici," je poudaril Meh.

Stojnico na sejmu, s katero se Slovenija sicer predstavlja na svetovnih borzah po svetu, bo imelo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Po pojasnilih državne sekretarke Eve Štravš Podlogar bo na stojnici v času sejma prisotna ekipa ministrstva, velik del pa tudi minister Zdravko Počivalšek, ki bo na voljo tudi za pogovore.

Potem ko je odprtje Mosa vsako leto pripadlo predsedniku vlade, ga bo letos, ko bodo ravno v času sejma v DZ potrjevali novo vlado, odprl predsednik države Borut Pahor.

Sejem bo odprt vsak dan med 9. in 19. uro, zadnji dan bo vrata zaprl uro prej. Vstopnice so pripravili za različne ciljne skupine, najbolj ugodne pa bodo prvi dan sejma. Parkirnih mest bo, kot zatrjuje Otorepec, dovolj, čez vikend, ko je pričakovati največji obisk, bo parkiranje zagotovljeno še pri dvorani Zlatorog, od koder bodo do sejmišča vozili brezplačni električni avtobusi.