miro cerar, kongres smc Svet24.si

Cerar razkril, kaj se mu je upiralo

Domen Kumer Svet24.si

Domen Kumer še ni prebolel izgube, izdal pa je ...

enakonočje Svet24.si

Pozor! Enakonočje prinaša lekcije za vse nebesne...

Frančiška Ćetković Svet24.si

Predsednica sindikata upokojencev: »To se pravi, ...

wyatt russell Odkrito.si

Wyatt Russell: Sin hollywoodskih zvezdnikov se je ...

Petra Kerčmar 01 Njena.si

Sladka skrivnost Petre Kerčmar

nusa lesar Njena.si

Poslovila se je zaradi alergije

Novice Litija

AVDIO: Bodo gasilci PGD Litija delovali naprej?

Piše: STA

Čas objave:
12.09.2019 09:27

Vodstvo litijske občine se je včeraj popoldne srečalo s predstavniki Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Litija. Kot je pojasnil župan Franci Rokavec, so prišli do osnutkov dogovorov glede reševanja položaja, zaradi katerega so v PGD napovedali zamrznitev pogodbe o opravljanju javne gasilske službe. Župan tako upa, da napovedi ne bodo uresničili.

gasilci-pgd-litija, gasilci, pgd-litija
Gasilski dom PGD Litija
Foto: PGD Litija

Gasilci PGD Litija so v torek napovedali, da bodo zaradi "neporavnanih obveznosti s strani Občine Litija in neaktivnega reševanja problematike delovanja gasilske enote Litija" zamrznili pogodbo o opravljanju javne gasilske službe. Tako naj bi danes, 12.9. prenehali opravljati gasilsko službo.

gasilci-pgd-litija, gasilci, pgd-litija
Gasilci PGD Litija
Foto: PGD Litija

Na to temo so se včeraj sešli z vodstvom občine, na čelu z županom Rokavcem. Kot je dejal župan, so razpravljali zlasti o vprašanjih novega gasilskega doma, zagotavljanja stalne prisotnosti oz. pripravljenosti na posredovanje v dopoldanskem času, pa tudi o modelu oz. kriterijih financiranja.

Glede vprašanja pripravljenosti na posredovanje tako Rokavec razmišlja o možnosti, da bi z gospodarskimi družbami in subjekti v Litiji sklenili dogovore o zagotavljanju prisotnosti operativnih gasilcev na intervenciji. K izboljšanju položaja bi po njegovem prepričanju sicer lahko pripomogle tudi bolj jasne rešitve na področju delovnopravne zakonodaje, morda tudi kakšna oblika subvencije delodajalcem.

gasilci-pgd-litija, gasilci, pgd-litija
Gasilci PGD Litija
Foto: PGD Litija

Je pa župan priznal, da gasilsko društvo deluje v neprimernih prostorih oz. v prostorski stiski. Zatrdil je, da so že doslej in da bodo tudi v prihodnje iskali rešitve, podobno po njegovih besedah velja tudi za vozni park.

Finance medtem po njegovih besedah sicer ne predstavljajo bistvenega vprašanja za delovanje društva. Kot je pojasnil župan, so gasilcem zagotovili, da bodo v tem letu izvedene in poravnane vse obveznosti po pogodbi.

prometna z udeležbo motorista foto pgd litija.jpg
Posredovali so gasilci PGD Litija
Foto: PGD Litija

Poudaril je, da tudi ne drži, da bi občina znižala sredstva za delovanje društva. Res so znižali sredstva za intervencije, so jih pa povišali na drugih postavkah. Obenem pa se je občina zavezala, da bo v primeru, če bo intervencij več, te krila iz proračunske rezerve, je pojasnil.

Je pa župan izrazil upanje, da bo v prihodnje Slovenija izkoristila možnost črpanja evropskih sredstev za investicije na tem področju. Sredstva iz požarnega sklada, ki jih nudi država, so namreč po njegovi oceni minimalna.

PGD Litija.jpg
Posredovali so gasilci PGD Litija
Foto: fb

O osnutkih dogovorov, o katerih so govorili na včerajšnjem sestanku, bo po njegovih pričakovanjih že danes na izredni seji upravnega odbora razpravljalo in odločalo tudi društvo.

Litijski župan o gasilcih