franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Hrovača

Ljubezen in/ali revolucija v skednju Škrabčeve domačije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.09.2015 06:00

O povezavah med ljubeznijo, revolucijo, strastjo in politiko, bo Srećko Horvat spregovoril v pogovoru z zgodovinarko in publicistko Manco G. Renko, v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači, danes ob 19. uri.

Srećko Horvat (1983), hrvaški filozof, publicist in aktivist, ni le eden najprodornejših glasov z območja nekdanje Jugoslavije, marveč predstavlja enega najprepoznavnejših mislecev svoje generacije. Izdal je več knjig, med drugim v številne jezike prevedeno delo Što Europa želi (2013), ki je nastalo v soavtorstvu s Slavojem Žižkom, redno pa objavlja v številnih medijih: v Guardianu, Al Jazeeri, New York Timesu, El Paisu, Mladini in drugih. Ustanovil in vodil je priznani hrvaški festival Subversive festival, ki v Zagreb privablja najuglednejše svetovne mislece. Njegov zadnji gost je bil Tomas Piketty.

Jeseni bo pri angleški založbi Polity izšla prva v angleščini napisana knjiga z naslovom The Radicality of Love, v kateri se ukvarja z odnosom, ki so ga imeli revolucionarji dvajsetega stoletja, od Lenina do Che Guevare, do ljubezni. Tako kot je strast vedno znova revolucionarna, je revolucija venomer plod strasti. Je torej revolucija v 21. stoletju, v času, ko tempo zmenkov narekujejo spletne aplikacije, kakršni sta Tinder in Grindr, sploh še mogoča? Koliko strasti je še ostalo – in kako občutna je bila v Atenah, na trgih Tahrir in Taksim ter na okupiranem Wall Streetu? Ali drugače: se mora levica boriti za ljubezen, da bi sploh lahko preživela?


O tem – in mnogih drugih povezavah med ljubeznijo, revolucijo, strastjo in politiko – bo Srećko Horvat spregovoril v pogovoru z zgodovinarko in publicistko Manco G. Renko v skednju Škrabčeve domačije danes ob 19. uri.