petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Sevnica

Lutkart 2016 na sevniškem gradu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.10.2016 15:34

V petek so se na Gradu Sevnica zbrali učenci iz slovenskih osnovnih šol na že 4. lutkovno - slikarski koloniji " LUTKART 2016 ", ki je posvečena tednu otroka.


Letos so sodelovale tudi šole izven posavsko - dolenjske regije : OŠ Medvode, OŠ Polhov gradec, II. OŠ Celje in dosedanji udeleženci: OŠ Brežice, OŠ Tržišče, OŠ Boštanj in OŠ Sevnica.

Po bežnem ogledu gradu in grajskega parka so mladim umetnikom predstavili Grajsko lutkovno gledališče Sevnica, ogledali so si razstavo lanske slikarske kolonije  LUTKART 2015, spoznali vse tipe lutk od naprstnih do telesnih v velikosti človeka, kakor tudi njihovo animacijo. Nato so jim zaigrali njihovo lutkovno predstavo Trije prašički, po kateri jih je prišel pozdraviti naš gostitelj - sam plemeniti baron Moscon in jih z dobrodošlico in lepimi mislimi pospremil v kreativno likovno ustvarjanje, ki je potekalo na več grajskih lokacijah.

Iz priloženih fotografij je razvidno, da se kvaliteta likovnih del iz leta v leto dviga, saj se verjetno mentorji in učenci pripravijo na to edinstveno kulturno srečanje lutk in mladih likovnih umetnikov v Sloveniji.

Obiskala nas je tudi ekipa televizije  ANSAT in novinarka Posavskega obzornika, ki so poskrbeli za večjo prepoznavnost tega kulturnega dogodka.
Med ustvarjanjem je za dobro počutje otrok v grajskem atriju z jedačo in pijačo skrbela Mizica, pogrni se !
Po zaključnem kosilu in kratki razstavi likovnih del smo se z mladimi umetniki in njihovimi mentorji poslovili v želji, da se drugo leto zopet srečamo v še večjem številu.
Istega dne ob 18. uri pa je bila v atriju Gradu Sevnica tudi otvoritev likovne razstave  LUTKART 2016 v organizaciji GLG Sevnica in istočasno tudi razstave kreativne likovne kolonije  OTROŠKE RAZGLEDNICE v organizaciji OŠ Boštanj in likovnice Nene Bedek.
Tako sta se obe razstavi med seboj prepletali v kito otroške fantazije med lutkami in kulturno dediščino, kar si lahko ogledate na fotografijah.
Za kulturni program je poskrbela folklorna skupina OŠ Boštanj.
Likovna dela lutkovno - slikarske kolonije " LUTKART " bodo v šolskem letu 2016/17 kot gostujoča razstava potovala po vseh šolah udeleženkah kot nekakšen kulturni most prijateljstva med njimi in našim lutkovnim gledališčem.