volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Sevnica/Ribnica/Grosuplje

Manj svečk za manj grobov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.10.2015 12:25

Konec tega tedna bo v 15 krajih po vsej Sloveniji že sedmo leto zapored potekala dobrodelna in okoljevarstvena akcija Manj svečk za manj grobov, ki jo organizira Fundacija Svečka.

Akciji se je letos pridružilo 89 organizacij. Koordinator akcije Primož Jelševar napoveduje, da bo v soboto, 31. oktobra, in v nedeljo, 1. novembra, na več kot 50 stojnicah sodelovalo skoraj 300 prostovoljcev. V zameno za prostovoljni dar, ki bo namenjen za dobrodelno pomoč zdravstvenim ustanovam ter ljudem z zdravstvenimi težavami, bodo darovalci prejeli zastavico sočutja, s katero se bodo lahko brez pretirane obremenitve za okolje poklonili spominu na preminule. »Ponosen sem, da je naša akcija z leti postala tako prepoznavna, da nas vsakič kontaktira več posameznikov pa tudi organizacij, ki želijo sodelovati z nami za dosego skupnega cilja – pomagati živim, ki našo pomoč potrebujejo« pravi Jelševar.

Vsa zbrana sredstva 7. akcije Manj svečk za manj grobov bodo tudi letos namenjena reševanju življenj, saj od tod izvira prvotna zamisel za akcijo: Prižgite svečko manj in darujte za reševanje življenj. Eno tretjino vseh zbranih sredstev bo vsak lokalni organizator akcije Manj svečk za manj grobov namenil Gorski reševalni zvezi Slovenije za nakup profesionalnih reševalnih nosil za reševalne skupine, dve tretjini pa bodo namenili zdravstvenim ustanovam oziroma osebam z zdravstvenimi težavami iz svojih lokalnih okolij.

V nekaterih krajih so prostovoljci na stojnicah obiskovalce pokopališč pričakali že pretekli konec tedna, prav tako že poteka zbiranje sredstev za nakup grelnih posteljic za novorojence v kranjski porodnišnici.

Večina lokalnih akcij bo izvedenih v soboto, 31. oktobra 2015, in v nedeljo, 1. novembra 2015, v naslednjih krajih: Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Sevnica, Ribnica, Domžale, Tolmin, Žalec, Kranj, Sava, Litija, Grosuplje, Dobrepolje, Ljubljana in Slovenske Konjice.