palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Novice Novo mesto

Manjši dobiček novomeške Krke

Piše: Radio Krka/Finance

Čas objave:
27.07.2016 13:02

Krka bo jutri razkrila polletne poslovne rezultate. Pričakovati je manjši dobiček kot lani, vendar pa upad skoraj gotovo ne bo tako veliko kot v prvih treh mesecih lani.

V prvi oceni poslovanja je predsednik uprave Jože Colarič na začetku julija razkril, da so prihodki od prodaje dosegli 603,8 milijonov evrov, kar je odstotek več kot v prvem polletju lani, pišejo današnje Finance.

Drugo četrtletje upad prodaje

Toda to pomeni, da so se v drugem četrtletju prihodki od prodaje na medletni ravni zmanjšali za 2,5 odstotka. Slabša prodaja bi lahko pripeljala tudi do medletnega upada dobička, kar se je zgodilo že v prvih treh mesecih, ko je čisti dobiček upadel za četrtino, kljub štiri odstotni rasti prodaje.

A manjši vpliv tečajnih razlik
A polletni upad dobička verjetno ne bo tako velik kot v prvem četrtletju. Dobiček iz poslovanja je bil namreč v prvih treh mesecih 17 odstotkov večji kot v istem obdobju lani. Padec čistega dobička pa je v celoti posledica manjših dobičkov iz tečajnih razlik. Teh je bilo v prvih treh mesecih lani za 21 milijonov evrov, v prvih treh mesecih letos pa zaradi zaščite pred tečajnimi vplivi finančni del poslovanja ni imel vidnega učinka na rezultat pod črto. V drugem četrtletju lani je Krka s tečajnimi razlikami ustvarila »le« še dober milijon evrov dobička, tako da bo imel finančni del poslovanja tokrat manjši vpliv na primerjavo letošnjega in lanskega izida pod črto. Vseeno pa ima Krka, tudi zaradi upada prodaje, ob polletju verjetno manjši dobiček kot lani.