stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Marija je slovenska rekorderka v darovanju krvi

Piše: R.K.

Čas objave:
08.11.2023 10:04

Na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto je včeraj Marija Vodnik iz Mirne Peči 130. darovala kri, istočasno pa je je bil oddelek poln dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem in Kmetijske šole iz Novega mesta, ki so po poslušanih predavanjih o krvodajalstvu prvič pristopili k darovanju krvi.

Nasmejana gospa Marija nas je tudi tokrat pričakala polna energije in želje, da bo spet darovala kri in hkrati malo žalostna, ker ne ve, če ji bo uspelo darovati kri vse do naslednjega jubileja, ker jo lahko ustavi starostna omejitev. Za krvodajalstvo se je pri osemnajstih letih odločila na pobudo sodelavk takratnega Laboda in od takrat je redna krvodajalka. Pravi, da s tem dejanjem rada pomaga nekomu k ozdravitvi. Upa, da ji bo zdravje še naprej tako služilo kot do sedaj, saj res ne želi odnehati s krvodajalstvom, kar nas še posebej veseli.

Že nekaj časa je v pokoju, zato si svoja opravila lahko razporedi čez cel dan, hodi na sprehode s kužkom, dela na vrtu in še kaj bi se našlo.

Marija je edina Slovenka, ki je kri darovala 130-krat, kar je za ženske izredno veliko in je seveda slovenska rekorderka.
Ob jubilejnem darovanju krvi so ji čestitale predsednica OZRKS Novo mesto Danica Novak Malnar, predsednica KORK Mirna Peč Slavi Derganc, župan občine Mirna Peč Andrej Kastelic in predstavnica CTD Mojca Šimc, dr. med.