pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

Martinovanja bodo v naslednjih dneh zaznamovala vso Slovenijo

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
06.11.2015 10:31

Naslednja dva konca tedna, predvsem pa v sredo na dan svetega Martina, svetnika, ki naj bi po legendi spremenil vodo v vino, se bodo po vsej Sloveniji zvrstile številne tradicionalne prireditve v počastitev največjega praznika vinarjev, tudi na našem koncu. V času martinovanj bodo pozorni tudi policisti, ki opozarjajo na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola.

Čas okoli martinovega je čas, ko se na podeželju zaključuje jesensko delo in se začno priprave na zimo, prav ta čas pa dozori tudi vino in na martinovanjih opravijo blagoslov "nečistega" in "grešnega" mošta v pravo vino. Predvsem na podeželju se v tem času dogajajo obredna slavja, ki so tradicionalno prepletena z življenjem v vaseh, vse bolj pa se večje in množične prireditve uveljavljajo tudi v mestnih središčih.

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju bodo glavne prireditve potekale v sredo in konec tedna za njo. Že ta konec tedna bo v znamenju martinovega Semič, naslednjo soboto pa bo potekal pohod po poteh soseske zidanice in martinovanje v Metliki, prav tako v Črnomlju.

Za največje martinovanje že nekaj časa velja dogajanje prav na dan svetega Martina v Mariboru, kjer se vsako leto zbere nekaj tisoč obiskovalcev. Tudi letos bo z začetkom ob natančno 11:11 potekalo na Trgu Leona Štuklja kot zaključek tradicionalnega festivala Stare trte. Zbrane bosta nagovorila mariborska vinska kraljica in mestni viničar, nastopila bo pihalna godba in folkloristi, po slovesnem krstu mošta pa bosta zbrane zabavala ansambel Saša Avsenika in skupina Gadi.

Tudi sicer se bo največ prireditev te dni zvrstilo v vinorodnih deželah Štajerske, Primorske, Dolenjske in Prekmurja. Na Ptuju je čas martinovega tudi začetek priprav na tradicionalno, prihodnje leto že 56. Kurentovanje, saj je ta praznik pri njih znan tudi kot "mali fašenk".

Dogajati se bo začelo že to soboto s kulinarično ponudbo v martinovih hramčkih ter vinogradniškimi igrami, osrednje martinovanje pa bo potekalo v sredo, ko bodo med drugimi imenovali 6. ptujsko vinsko kraljico, svoj pridelek pa bodo predstavili tamkajšnji vinarji.

Brez martinovih prireditev ne gre niti v Ormožu, kjer so prve prireditve izpeljali že danes, tradicionalna martinova tržnica in martinovanje pa bosta potekala v soboto. Tudi pri njih bo osrednje dogajanje potekalo v sredo.

Številna martinovanja bodo ta konec tedna in naslednje dni tudi v Halozah, ki se bodo šele naslednji konec tedna zaključila s tradicionalnimi prireditvami v Podlehniku in Vidmu pri Ptuju v soboto ter na Ptujski gori v nedeljo. Na Štajerskem bodo prireditve ta konec tedna potekale tudi v Slovenskih Konjicah in Laškem, v sredo ga pripravljajo v Slovenski Bistrici.


Na Primorskem velja ta konec tedna omeniti martinovo dogajanje v Šmartnem, kjer bodo po kleteh opuščenih hiš starodavne vasi v Brdih mogoče pokušnje kakovostnih vin več kot 30 vinarjev. Ves konec tedna bodo zabavne prireditve tudi v Brjah na Vipavskem, v soboto pa tudi v Vrhpolju. Martinovali bodo tudi v Sežani in drugod po Krasu.

Na Obali prireditve že od konca oktobra potekajo v okviru tradicionalnega 19. martinovanja družbe Vina Koper, ki se bo zaključilo v sredo. Tradicionalna prireditev bo konec tedna in v sredo tudi v Marezigah.

V Prekmurju bo to soboto potekal 16. Martinov pohod iz Martjancev oz. Moravskih Toplic, podobno bo v nedeljo tudi v Lendavi. Že drugič zapored bodo v sredo organizirano martinovali v Murski Soboti, to soboto pa bosta martinovanji potekali tudi v Ljutomeru in Gornji Radgoni.

Za martinovo druženje so tudi letos poskrbeli v prestolnici, kjer se bo letošnja Ljubljanska vinska pot zgodila to soboto. Na uličnih stojnicah, trgih in mostovih starega mestnega jedra se bodo predstavili ponudniki vinsko-kulinaričnih dobrot iz vseh koncev Slovenije. Stojnice bodo po lokacijah razporejene glede na vinorodni okoliši, kar bo sodelujočim olajšalo predstavitev okoliša, obiskovalcem pa omogočilo pokušino in primerjavo dobrot znotraj okoliša.

Celo na Gorenjskem, kjer vinarstvo ni ravno doma, bo ta in naslednji konec tedna znova potekala Vinska pot v rovih pod starim Kranjem, ki se je vsako leto udeleži več kot 3000 obiskovalcev. Prireditev bo potekala že osmič, vsako leto pa se obiskovalcem predstavijo vinarji iz vseh slovenskih vinorodnih območij.

Čeprav martinovanja potekajo marsikje, pa lahko ljubitelji vina, kulinarike in družabnih dogodkov ta praznik najbolj pristno doživijo predvsem v manjših vinskih kleteh, vinotočih in zidanicah.

Ob vsem tem pa predvsem policisti opozarjajo tudi na "trezno glavo" zlasti tistih, ki bodo naslednje dni sedli za volan. Po vsej Sloveniji bodo namreč še posebej pozorno nadzirali promet, marsikje bo potekal tudi poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, je pojasnil vodja Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Novo mesto Robert Perc.

Vodja OKC PU Novo mesto Robert Perc o opozorilih