stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Med naj prostovoljci tudi Mojca Muhič iz Novega mesta

Piše: Mladinski svet Slovenije

Čas objave:
13.06.2019 06:22

Na Brdu je bila včeraj zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta, na kateri so bila podeljena priznanja in Naj nazivi izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Natečaj je letos že sedemnajstič zapored izvedel Mladinski svet Slovenije (MSS), častni pokrovitelj natečaja pa je že vrsto let predsednik RS Borut Pahor, ki je tudi letos gostil zaključno prireditev ter izročil plaketo nosilcu Naj prostovoljskega projekta.

Na natečaj je letos prispelo 247 prijav, od tega 196 za posameznike in 51 za projekte. Podelili smo nazive Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, Naj prostovoljski projekt, Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, poleg tega pa še dve priznanji za posebne dosežke. Poleg predsednika RS so pri podelitvi sodelovali tudi predsednica MSS Anja Fortuna, minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, minister za javno upravo Rudi Medved, državna sekretarka z Ministrstva za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik ter predstavniki Mladinskega sveta Slovenije.

Ključno priznanje za kolektivno prostovoljsko delo je prejela Planinska zveza Slovenije, in sicer za projekt Planinstvo za invalide oz. osebe s posebnimi potrebami. Gre za pilotni projekt, ki je vzpostavil načine vključevanja oseb z različnimi posebnimi potrebami v planinstvo. Trajnostno naravnan projekt je vključeval 60 prostovoljcev, povezal številne organizacije ter poskrbel za izobraževanje kadrov in pripravo priročnikov za delo in s tem vzpostavil pogoje za nadaljnje delo. S svojo naravnanostjo in promocijo vključevanja in družbene odgovornosti je projekt prispeval tudi k odpravljanju stigme in predsodkov do ljudi s posebnimi potrebami.

Najmlajši (do 19 let) Naj prostovoljec je postal Ivan Praznik iz Ribnice na Pohorju, in sicer na predlog Dijaškega doma Antona Martina Slomška v Mariboru. Prostovoljca odlikuje vsestranska vključenost in pripravljenost na pomoč, pa naj bo to hišniku v dijaškem domu, vrstnikom, ki potrebujejo učno pomoč, ali pa pri organizaciji aktivnosti v šoli in dijaškem domu. Naj prostovoljka v skupini do 19 let je postala Mojca Muhič iz Novega mesta, in sicer na predlog Gimnazije Novo mesto. Gre za dijakinjo 3. letnika gimnazije, ki skoraj vsak dan namenja svoj čas prostovoljstvu za druge; za mlade gasilce, starostnike, osebe z motnjami v duševnem razvoju, pa tudi za sošolce, ki potrebujejo pomoč.