zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Ljubljana

Med najboljšimi tudi OŠ Trebnje - PŠ Dobrnič

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.06.2016 14:19

Ob koncu šolskega leta se zaključuje tudi projekt Eko-paket, eden najstarejših ozaveščevalnih projektov za otroke in mlade v Sloveniji. –– Namenjen je ozaveščanju o pravilnem ločevanju odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove ter ustvarjanju novih, uporabnih izdelkov.

V letošnjem nagradnem natečaju so se ponovno izkazali učenci OŠ Trebnje - PŠ Dobrnič, ki so dosegli skupno 3. mesto v kategoriji 4.-9. razred OŠ. To je izvrsten uspeh, saj je na natečaj prispelo skupno skoraj 1.000 izdelkov.

Sestava embalaže
Kartonska embalaža za mleko in sokove podjetja Tetra Pak je sestavljena iz sedmih slojev, skoraj 75 odstotkov embalaže pa predstavljata papir in karton. Z ločenim zbiranjem omogočimo predelavo embalaže v nove izdelke kot so higienski papir, papirni robčki, mape, tulci, kartonska embalaža in podobno. Zaradi svojih lastnosti je embalaža primerna tudi za kreativno ustvarjanje.

10.000 rumenih vreč za ločeno zbiranje, 1.000 kreativnih izdelkov
V sklopu projekta Eko-paket, ki ga je pred desetimi leti spodbudilo podjetje Tetra Pak skupaj s programom Ekošola, zadnja leta pa v njem sodeluje združenje Eko-iniciativa, potekata dve vrsti aktivnosti. Prva je ločeno zbiranje odpadne kartonske embalaže Tetra Pak, za kar so organizatorji v slovenske vrtce in šole programa Ekošola razdelili 10.000 rumenih vreč, pri zbiranju pa je letos sodelovalo kar 45.000 otrok. V projektu je v desetih letih sodelovalo že več kot 220.000 otrok, učencev in dijakov.

Drugi sklop aktivnosti predstavlja ustvarjalni nagradni natečaj za različne starostne skupine, v katerem so otroci in mladi v letošnjem šolskem letu ustvarili kar 1.000 zanimivih in uporabnih izdelkov: vozila, oblačila, pokrivala, copate in modne dodatke, kot so pasovi, torbice in denarnice. Izdelali so tudi dekorativne in praktične predmete, kot so lončki ali korita za rože, ter zelišča, ptičje hišice in izdelke za shranjevanje pisal, igrač in copat. V sklopu projekta so za mentorje pripravili didaktično gradivo, ki so ga uporabili pri delu z otroki.

V Sloveniji ločeno zberemo 40-odstotkov odpadne embalaže Tetra Pak
Na svetu vsako leto reciklirajo več kot 650 tisoč ton odpadne embalaže Tetra Pak. Najbolj uspešni so v Belgiji in Luksemburgu, kjer reciklirajo kar 80 odstotkov odpadne embalaže Tetra Pak. V Sloveniji znaša delež recikliranja 40 odstotkov, z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadne embalaže »od vrat do vrat« pa se ta delež povečuje. Za učinkovito ločevanje je pomembno, da embalažo izpraznimo, očistimo in stisnemo, saj tako zavzame kar 20-krat manj prostora. Tako zmanjšujemo tudi obremenitve okolja s transportom.

Skupni zmagovalci nagradnega ustvarjalnega natečaja Eko-paket 2015/16:
1) kategorija: VRTCI
1. Vrtec Antona Medveda Kamnik
2. Vrtec Pobrežje Maribor
3. VVZ Radovljica

2) kategorija: 1.-3. RAZRED OŠ
1. OŠ Toma Brejca
2. OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige
3. I. OŠ Žalec, POŠ Gotovlje
3) kategorija: UČENCI OD 4. DO 9. RAZREDA OŠ
1. OŠ Toma Brejca
2. OŠ Šmartno v Tuhinju
OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige
3. OŠ Trebnje, PŠ Dobrnič
OŠ Brinje Grosuplje
Posebna nagrada:
CUEV Strunjan
OŠ Brinje Grosuplje, PŠ s PP
4) kategorija: SREDNJE ŠOLE IN FAKULTETE
1. Ekonomska šola Celje
2. BC Naklo
3. Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje in Gimnazija Celje-Center