profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Črnomelj

FOTO: Festival S-Factor letos v znamenju mavrice in brošk

Piše: R.K.

Čas objave:
19.05.2021 10:01

S-Factor je mednarodni festival kratkih videov, v katerih nastopajo in pri izdelavi katerih sodelujejo osebe s posebnimi potrebami. Je projekt, ki promovira inkluzijo mladih oseb s posebnimi potrebami skozi uprizoritvene umetnosti in izdelovanje filmov.

Izbrana tema letošnjega festivala je MAVRICA. Od 12. do 21. maja 2021 na spletu poteka glasovanje za najboljši kratki film, zaključna prireditev z razglasitvijo najboljših in podelitvijo nagrad pa bo 27. maja preko spleta.

s-factor
Sfactor
arhiv OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj

Posebnost festivala, ki ga že od vsega začetka organizira OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj, je ta, da je vsako leto drugačen, svojevrsten in poseben, letošnji pa je v celoti mavričen in predstavljen na medmrežju. "Glavni poudarek projekta je na videu kot orodju inkluzije – s predstavitvijo izdelanih videov v javnosti širimo zavedanje o zmožnosti in ustvarjalnosti oseb s posebnimi potrebami. Letos se je na festival s svojimi videi prijavilo kar 13 slovenskih in 6 tujih zavodov iz Hrvaške, Avstrije, Srbije ter Bosne in Hercegovine," sporoča vodja projekta in organizacijski vodja tekmovanja Vlasta Lah in dodaja, da se vsako leto odzove med 15 in 20 šol, veliko je stalnih udeležencev, vsako leto pa pristopi k projektu tudi kakšna nova šola.
"Tudi kakovost filmčkov je vsako leto boljša, gotovo k temu pripomore vsakoletno izobraževanje mentorjev, ki je organizirano v sklopu tega projekta."

Kot zanimivost povejmo, da imajo videi prejšnjih let že skoraj 150.000 ogledov, letošnji pa skupno že preko 25.000 ogledov.

s-factor
Sfactor
arhiv OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj

Otroci so uživali, naj ob ogledu njihovih del uživa tudi javnost
Organizatorji so navdušeni nad delom mladih ustvarjalcev, ki so se resnično potrudili in se preizkusili v vlogi igralcev, glasbenikov, pevcev, snemalcev, režiserjev, scenaristov. "Če pogledam samo nastajanje filmčka na naši šoli, lahko potrdim, da so otroci res uživali, pa tudi učitelji so poskrbeli za dobro vzdušje. Otroci so si urejali frizure, poskrbljeno je bilo za make-up in ustrezna oblačila. Res je bilo to zanje posebno doživetje. To pa je tudi eden od ciljev festivala – da se otroci pri ustvarjanju počutijo pomembne, da lahko pokažejo svoje izdelke širši javnosti, izkusijo nekaj posebnega, pokažejo, kaj znajo..." pojasnjuje Lahova. Z broškami festival podpirajo tudi znani športniki

Peter Kauzer - Sfactor 2021
Peter Kauzer - Sfactor 2021
OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj

Z broškami festival podpirajo tudi znani športniki
V sklopu projekta so učenci OŠ Milke Šobar – Nataše v zadnjih dveh mesecih
izdelovali tudi prav posebne mavrične broške iz gline. S prostovoljnim prispevkom zanje so projekt in delo otrok ter njihovih mentorjev podprli mnogi, tudi znani obrazi, na primer smučarska tekačica Anamarija Lampič, kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer, nogometaši NK Maribor in rokometaši RK Črnomelj. "Odziv na broške je bil odličen, poziv k prostovoljnim prispevkom zanje je na družbenih omrežjih oziroma spletu nasploh povzročil
izjemno zanimanje. Naši učenci so tako izdelali več kot tristo brošk, sodelujejo pa tako pri samem ustvarjanju z glino kot pri kasnejšem barvanju in pakiranju ter opremljanju z nalepkami. Mi pa smo kot organizatorji res smo prijetno presenečeni in navdušeni nad tem, da je javnost broške kot simbol podpore projekta in dela otrok s posebnimi potrebami tako dobro sprejela," pravi Lahova.

RK ČRNOMELJ - Sfactor 2021
RK ČRNOMELJ - Sfactor 2021
OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj

Glasovanje poteka do 21. maja zaključna prireditev bo 27. maja
Za vstop v finale se sicer videi potegujejo preko glasovanja, ki je do 21. maja odprto za širšo javnost preko spletnega portala, dostopnega tudi na spletni strani OŠ Milke Šobar – Nataše in z glasovi strokovne žirije ter učencev in učiteljev sodelujočih šol. V devetčlanski strokovni žiriji so med drugim filmska režiserka Maja Weiss, akademski slikar Robert Lozar, urednik, glasbenik, režiser in rotarijec Janez Jaka Pucihar ter dr. Katja Vadnal, predsednica Zveze Sožitje - zveze društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije. Finalna prireditev, ki jo bo povezoval Robi Erjavec, bo 27. maja potekala prek spleta, na njej pa bodo slovesno razglasili najboljše in podelili nagrade.

Sfactor
Sfactor
OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj