franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Cerklje ob Krki

Medresorska skupina za razvoj Letališča Cerklje ob Krki

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
28.10.2015 15:26

Na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki so se danes sestali predstavniki ministrstev za obrambo, infrastrukturo ter gospodarski razvoj in tehnologijo. Po besedah ministrice za obrambo Andreje Katič bodo oblikovali medresorsko delovno skupino, ki bo med drugim analizirala možnosti uporabe letališča tudi za civilno letalstvo in poligon varne vožnje.

Kot je po sestanku povedala Katičeva, ministrstvo za obrambo počasi zaključuje svoje projekte. Imajo še nekaj odprtih skupnih projektov, ki so jih vlade sprejele v minulih letih.

"Sklenili smo, da se do konca tedna oblikuje medresorska delovna skupina, ki bo naredila še podrobnejšo analizo in predstavila možnosti za naprej. Seveda je tukaj najprej vprašanje, ali se to letališče odpre tudi za civilni del, kaj je v ta namen še potrebno narediti, in seveda tudi vprašanje izgradnje poligona varne vožnje," je dejala Katičeva.

Po njenih besedah je na letališču že nekaj infrastrukture, ki bi jo lahko dali v uporabo civilnemu letalstvu, nekaj pa bi je bilo potrebno še zgraditi, a je treba pred tem sprejeti določene odločitve. Glede gradnje poligona varne vožnje je dejala, da so tik pred vložitvijo zahteve za pridobitev gradbenega dovoljenja, a mora tudi pri tem projektu svoje najprej opraviti medresorska delovna skupina.


Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je povedal, da je lokalno gospodarstvo izrazilo določen interes za nastanek civilnega letališča, a je potrebno najprej preučiti vse vidike morebitne gradnje. Prav tako je potrebno še preučiti možnosti financiranja. Kot je dejal, pa ni smiselno graditi infrastrukture, ki bi potem samevala.

Katičeva se je dotaknila tudi dogajanja v zvezi z begunsko krizo. Kot je pojasnila, vojska pri tem opravlja dvojno nalogo. Prva je podpora civilni zaščiti pri opravljanju logistične podpore in zagotavljanju toplih obrokov, za kar je dnevno angažiranih med 30 in 80 pripadnikov. V podporo policiji pri širšem varovanju državne meje ter varovanju določenih območij in objektov pa je dnevno vključenih med 700 in 800 pripadnikov.

Po ocenah ministrice je bilo od sprejetja sklepa o pomoči vojske policiji angažiranih skupno več kot 4000 pripadnikov.