stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Ljubljana

Mestna občina Novo mesto letos prvič s participativnim proračunom

Piše: STA

Čas objave:
20.03.2024 11:58

V Mestni občini Novo mesto letos prvič uvajajo t. i. participativni proračun, v okviru katerega občani predlagajo projekte, ki naj jih izvede občina. V ta namen so zagotovili 100.000 evrov, sredstva pa bodo po besedah župana Gregorja Macedonija v prihodnjih letih zviševali, če se bo projekt izkazal kot dober.

Kot je danes na novinarski konferenci povedal Macedoni, bodo zagotovljenih 100.000 evrov enakomerno razdelili med območji mestnih in primestnih krajevnih skupnosti.

Predlagani projekti naj bi se nanašali na polepšanje podobe javnih površin, razvoj športa in rekreacije ter spodbujanje gospodarskega razvoja občine, pa tudi pospeševanje raziskovalne, kulturne, mladinske in skupnostne dejavnosti. Med drugim je mogoče predlagati projekte, kot so ureditev poti, nova igrala, zasaditev dreves in podobno, pa tudi vsebinske projekte, npr. izobraževalne delavnice, plakatne akcije, festivali in podobno.


Po besedah podžupana Matije Škofa bo zbiranje predlogov občanov potekalo od četrtka do 23. aprila. Nato bo posebna komisija izbrala projekte, ki ustrezajo merilom, in jih dala na glasovanje. To bo potekalo med 5. in 19. junijem, nato pa bo sledila razglasitev izbranih projektov.

Ocenjena vrednost ne sme biti nižja od 3000 in višja od 15.000 evrov, prijavitelji pa morajo biti stari vsaj 15 let. Izbrane projekte bo občina izvedla do konca leta 2025.

Po besedah župana je participativni proračun nadgradnja projekta razdelitve sredstev projektom krajevnih skupnosti, ki ga izvajajo v zadnjih letih. Tudi letos bo v ta namen razdeljenih med 600.000 in 700.000 evrov, s čimer se po besedah Macedonija uvrščajo med občine z največ participacije ožjih delov občine.