sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Novice Črnomelj

Ministrica za okolje v Črnomlju tudi o težavah s smradom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.11.2016 18:13

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen se je danes v okviru obiska vlade v jugovzhodni Sloveniji sestala z županjo Občine Črnomelj Mojco Čemas Stjepanovič in predstavniki tamkajšnje bioplinarne. Dogovorili so se, da bodo v prihodnje na sestankih s predstavniki treh ministrstev, povezanih s problematiko smradu, skušali iskati rešitve.

V Črnomlju se občasno širi močan smrad z območja bioplinarne in prašičje farme, zaradi česar je nedavno tudi občina na številne vodilne v državi naslovila pismo, s katerim je odgovorne pozvala k ukrepanju. Trenutno težav s smradom ni, nazadnje se je močan smrad pojavljal konec avgusta in v septembru.

Kot je po današnjem sestanku za STA povedala ministrica Irena Majcen, so se dogovorili, da se bodo vse bioplinarne v Sloveniji povezale in se sestale s predstavniki treh ministrstev, to je okoljskega, kmetijskega in ministrstva za infrastrukturo. "V skupnih prizadevanjih bomo skušali najti odgovore na številna odprta vprašanja," je dejala ministrica.

Med drugim se bioplinarne, ki za delovanje imajo okoljevarstveno dovoljenje, ubadajo z vprašanjem uporabe digestata. Glede smradu pa je ministrica dejala, da imajo na ministrstvu težave pri pripravi uredbe o smradu, saj v zvezi s tem tudi ni nobene evropske direktive, ki bi bila ministrstvu v pomoč.

Tudi črnomaljska županja Čemas Stjepanovičeva je za STA povedala, da bodo najprej pripravili sestanek s predstavniki vseh treh ministrstev, na katerem bodo vsak za svoje področje povedali, kaj je možno storiti. "Splošna ugotovitev pa je, da je za zmanjševanje smradu potrebno vse, kar se poliva po zemlji, sproti spraviti v zemljo," je dejala županja in dodala, da imajo kmetje za to posebne naprave.

Čemas Stjepanovičeva je povedala še, da so se z ministrico Majcnovo pogovarjali tudi o drugih zadevah, med drugim o umeščanju infrastrukture v prostor in o zahtevi civilne iniciative po kablovodu v dolžini 4,2 kilometra.