franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Mirna Peč

Mirnopeški blagoslov motoristov bo brez motoristov

Piše: MK Trebnje

Čas objave:
10.04.2020 12:57

Na letošnji velikonočni ponedeljek, 13. aprila 2020, slovenskih motoristov ne bo na že 22. vseslovenski blagoslov motoristov in motorjev zaradi pandemije koronavirusa.

Bo pa blagoslov vseeno potekal brez njihove navzočnosti in ga bo ob 11. uri opravil mirnopeški župnik Janez Rihtaršič in so vsi, ki si to želijo, povabljeni k ogledu prenosa preko fb strani: www.facebook.com/mktrebnje/

Moto klub Trebnje pa ob tem motoristom sporoča:

Dragi motoristi,  v okoliščinah, ko vsa bogoslužja duhovniki opravljajo zasebno, bomo tudi blagoslov na velikonočni ponedeljek opravili tako. Župnik Janez Rihtaršič bo v župnijski cerkvi maševal in v to sveto mašo vključil molitev za vse motoriste, ki ste v preteklih letih prihajali v Mirno Peč in tudi tiste, ki ste imeli namen to storiti letos. Na prostoru ob cerkvi bo podelil blagoslov z Najsvetejšim, vi pa ste povabljeni, da zmolite spodnjo molitev in tako sprejmete milost blagoslova. V postnem času je prav, da se nečemu odpovemo. Storimo to tako, da pomagamo tistim, ki pomoč potrebujejo. Mi motoristi smo v tem času to dolžnost že opravili in se veselimo praznikov ki so pred nami. V Velikem številu pa se motoristi zopet srečamo takrat, ko bo temu primerno.
Leopold Pungerčar MK Trebnje

MOLITEV ZA SREČNO VOŽNJO
O, Jezus,
ponižni in usmiljeni brat vseh ljudi, bodi tudi meni
prijatelj in sovoznik v življenju in smrti!
Vdan v Božjo voljo te iskreno prosim, da bediš nad menoj
in vsemi drugimi vozniki.
Ti poznaš vse skušnjave in nevarnosti, ki mi pretijo na cestah.
Zato srčno želim, da bi Ti uravnaval
moje čute, moje ude in moj razum.
Dobrotljivo mi očisti in razsvetli
misli, želje, besede in dejanja.

Ne dopusti, da se ponesrečim jaz
ali da bi postali zaradi mene drugi nesrečni.
Naj se vedno ravnam po prometnih predpisih in vozniških dolžnostih.
Le tako bom mogel s tvojo pomočjo
varno voziti po cestah življenja.
In ti, o Marija, izprosi mi s svojo ljubečo materinsko besedo pri Bogu pravo spoznanje, potrebno zdravje in
previdnost za srečno vožnjo.
Posebno me priporoči za milost vere.
Potem bom vozil zares srečno tudi v večno življenje.
Amen!

Z velikonočnim blagoslovom motoristov, njihovih sopotnikov in motorjev je v Mirni Peči začel leta 1998 takratni župnik Janez Šimenc. Število udeležencev blagoslova je zelo odvisno od vremena, lani jih je bilo okrog 15.000, predlani 10.000.

Vedno več žrtev med najbolj ranljivimi

Na slovenskih cestah je lani umrlo 12 odstotkov več udeležencev v prometu kot leta 2018. Povečalo se je število mrtvih tujcev, predvsem med motoristi, ki so bili večinoma povzročitelji nesreč. V letu 2019 sta na slovenskih cestah umrla 102 udeleženca cestnega prometa, kar je 12 % več v primerjavi z letom poprej. Glavni vzroki in dejavniki, zaradi katerih je prišlo do nesreč s smrtnim izidom, so neprilagojena hitrost, nepravilna stran oziroma smer vožnje, izsiljevanje prednosti in alkohol. Skoraj polovico žrtev (43 odstotkov) na slovenskih cestah predstavlja t. i. ranljiva skupina udeležencev, v katero spadajo motoristi, kolesarji, mopedisti in pešci. Največ smrtnih žrtev 23 je bilo med motoristi. Kot ugotavljajo na AVP-ju, so se usodne prometne nesreče večinoma zgodile konec tedna, saj največ lastnikov motorjev le-te uporablja za preživljanje prostega časa. Največ umrlih med motoristi je bilo v starostni kategoriji med 55 do 64 let. Javna agencija za varnost prometa in prometna policija zato vsem udeležencem v prometu svetujeta izjemno previdnost in strpnost, prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti ter uporabo vse potrebne zaščitne opreme. Za varno ravnanje v prometu pa smo odgovorni prav vsi udeleženci, zato mora vsak po najboljših močeh poskrbeti tako za lastno varnost kot za varnost drugih na cesti.

Leteči Kranjec iz Mirne Peči in drugi znani Mirnopečani
Motociklizem v Mirni Peči sega že kar daleč v zgodovino, saj je kot prvi motorist ime kraja v svet ponesel rojak Ludvik Starič – eden najboljših slovenskih dirkačev minulega stoletja, ki se je rodil pred 114 leti, natančneje 19. marca 1906 v Mirni Peči. Motoristična legenda in letalec si je za svoje športne dosežke in promoviranje svoje takratne širše in ožje domovine v večini evropskih prestolnic zaslužil spominsko obeležje na svoji nekdanji rojstni hiši v središču Mirne Peči. Spominsko ploščo so slovesno odkrili 19. junija 2009. Motorist Ludvik Starič, ki je umrl 26. decembra 1986, oziroma Leteči Kranjec, kot so ga tudi imenovali, v Parizu pa so mu nadeli celo vzdevek leteči Jugoslovan, je v tridesetih letih prejšnjega stoletja kar 32-krat zmagal na številnih mednarodnih motorističnih dirkah. Napisal je dve knjigi spominov: Leteči Kranjec in Kragulje gnezdo.

Upajmo, da bo trenutna krizna situacija čimprej minila, da bodo motoristi in motoristke kmalu lahko zajahali svoje jeklene lepotce in se varno podali na številne ceste in potovanja. Organizatorji mirnopeškega blagoslova svetujejo vsem, ki imajo motorje, da gredo nanje le takrat, ko bodo zbrani in spočiti. Le tako lahko zagotovijo svojo varnost in obenem predvidijo napake drugih udeležencev v prometu. Motoristom in motoristkam pa predvsem željo, da bi prevozili še veliko lepih in predvsem varnih in srečnih kilometrov na poteh po slovenskih in drugih cestah. Do prve take vožnje pa OSTANITE DOMA.