nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Mlada Portugalka v Beli krajini

Piše: R.K.

Čas objave:
20.10.2023 06:00

Na Metliškem gradu bo 21. oktobra prireditev Mlada Portugalka. Portugalka ali po belokranjsko »potrgalka« je vino prelepe rdeče barve. Je sveža, pitna, s prijetno sadno aromo in z mehkim, s polnim okusom, zaradi česar jo mnogi poznavalci vin uvrščajo med najboljša mlada rdeča vina.

Kot zgodnja sorta grozdja se trga kmalu po 15. septembru. Mošt je primeren za pitje že tretji dan po trgatvi. Po navadi je portugalka godna za prodajo iz soda že konec septembra ali vsaj do 15. oktobra. V tem času dozori kostanj, ki ga je v Beli krajini obilo. Kako krasna kombinacija je mlado vino portugalke in pečen kostanj, vedo povedati vsi, ki se udeležijo prireditve Mlada portugalka v Beli krajini.

Na prireditveni prostor pred metliški grad se že v zgodnjih popoldanskih urah na vozu pripeljeta kraljica metliške črnine in predsednik Društva vinogradnikov Metlika s sodom vina mlade portugalke. Priznani enolog zabije pipo v sod in točenje portugalke se začne.

Običaj na prireditvi je prav tako trganje modre kavčine, potomke najstarejše trte z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev poteka po starem običaju, ko grozde ročno stiskajo in ločijo jagode od pecljev. Grozdne jagode kraljica metliške črnine stlači z bosimi nogami, na Martinovo soboto se pa dobljen mošt krsti v vino. Obiskovalci z vseh koncev tako z Belokranjci uživajo v jesenskem večeru v domači kulinariki, pečenem kostanju in mladem vinu ter se zabavajo ob zvokih glasbe.

Mlada portugalka in Darovi jeseni - program

Mlada portugalka in Darovi jeseni - program