stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

Mlade kuharice navdušile

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.03.2016 15:58

Včeraj se je močno kadilo od kuhanja veščih rok v gostilni Jakše, v Novem mestu. Gostilna, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo, pripravo lokalnih jedi z bogato dolenjsko kulinarično zapuščino, neguje in spoštuje vsaka generacija posebej.

Včasih nujna postojanka na cesti iz mesta, danes pa skoraj v središču dolenjske prestolnice. Otroci OŠ Šmihela in Drske, ki se v najštevilčnejši zasedbi vsako leto spopadejo z raziskovanjem malhe kulinarične dediščine so pogumno zasedli tekmovalne položaje in se trudili posnemati babičine zapovedi.

»Zbor dolenjskih kuharic« je dokazal, da »dežela štrukljev« premore številne drugačne testene jedi, ki so krojile obdobja okoli praznikov ali pa kot vsakdanje bile na mizah kmečkega ali delavskega prebivalstva. Bistvena razlika med naštetima kategorijama se je kazala v količini uporabljenih jajc ter sadnih ali mesnih dodatkih. Predvsem pa je že oblika pogačeali pite(in posledično čas priprave) nakazala pomembnost dogodka ali priložnosti za pripravo.

Ugotovitev je, da je na celotnem slovenskem področju, med sadnimi vrstami,jabolko najpogosteje krojilo recepte prednikov. Seveda gre za avtohtone ali domače sorte, v večini kiselkastega okusa, kar je jedem dajalo prav posebno svežino.

Tudi tokrat so se z jabolki srečali v najrazličnejših kombinacijah in agregatnih stanjih. Od krhljev, ki so krasili pogačo, do čežane v piti, pa koščkov v krompirjevih cmokih, tudi ali ponovno v kombinaciji s fižolom in orehi, pa sodobnejše variante, kot so karamelizirane z drobljencem domačih piškotov ali vmešanih v močnik z dodatkom suhih sliv.

Da se je včasih skoraj vse vrtelo okoli hrane, njene priprave in obreda hranjenja,  je potrdila najstarejša Novomeščanka, ki bo prihodnje leto dopolnila 100 let, ga. Stanka Grein. Prišla je spodbujati mlade, morda bodoče kuharske mojstrice ter jim zaupati kak nasvet, ki ga ne morejo najti v knjigah. Posrkati več ali manj le ustne vire prehranske zapuščine, je eden izmed glavnih ciljev projekta.


Komisijo so sestavljali:
• Borut Jakše, gostilna Jakše, gostitelj, ki v tradicionalni gostilni Novega mesta nadaljuje s ponudbo domačih jedi
• Rok Vovko, gostilna Vovko, kjer lokalno značilne jedi dobivajo modernejšo podobo
• Urša Berginc, slaščičarna Cukerček v Novem mestu
Za napredovanje v finale so izbrali skupino:
• Okus Dolenjske, OŠ Drska, ki so pripravili matevža z zeljem in domačo klobaso, zelje s klobaso v krompirjevem čolnu in spomladanski grižljaj na bazi jabolk.

Čestitamo vsem mladim kuharicam in njihovim mentoricam.