stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

MO Novo mesto v energetsko sanacijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.09.2016 15:42

Mestna občina Novo mesto je v sklepni fazi pridobivanja zasebnega partnerja na področju energetskega pogodbeništva, preko katerega bo izvedla energetsko sanacijo javnih objektov.

Objavljen je bil razpis za izbiro izvajalca, v kratkem pa občina pričakuje tudi državni razpis za pridobitev nepovratnih sredstev iz kohezijskih skladov za namen energetske sanacije občinskih javnih objektov.

Energetsko pogodbeništvo pomeni obliko javno zasebnega partnerstva, preko katerega zasebni partner vloži sredstva v energetsko sanacijo objekta in garantira minimalni nivo prihrankov. Vložena sredstva se nato zasebniku povrnejo skozi udeležbo pri privarčevanih izdatkih za porabljeno energijo. Po poteku pogodbenega obdobja so prihranki pri stroških za energijo v celoti občinski, je povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

Projekt vključuje 28 objektov na območju Mestne občine Novo mesto, ki so razvrščeni v tri sklope. Prvi sklop obsega objekte, na katerih je predvidena celovita energetska sanacija - pri teh objektih zasebnik zagotovi minimalno 51 odstotkov sredstev, do 40 odstotkov predstavljajo sredstva iz kohezijskih skladov, ostalo zagotovi občina iz proračuna. Energetske sanacije za prvi sklop naj bi izvedli v prihodnjem letu, če bo občina uspešna pri pridobitvi nepovratnih sredstev. Drugi sklop obsega objekte, na katerih je predvidena delna energetska sanacija, kjer gre predvsem za tehnološke ukrepe. Ta sredstva za izvedbo zagotovi zasebnik v celoti.


Investicije na teh objektih se bodo predvidoma začele konec letošnjega oz. v začetku prihodnjega leta. Tretji sklop obsega objekte, na katerih ni mogoče izvesti celotne energetske sanacije po modelu javno zasebnega partnerstva, zato bo sanacija financirana iz nepovratnih kohezijskih sredstev do 40 odstotkov, ostalo bo zagotovila občina. Podobno kot pri prvem sklopu bo občina sanacijo teh objektov prijavila na razpis Ministrstva za infrastrukturo za dodelitev nepovratnih sredstev iz kohezijskih skladov. Investicije bodo predvidoma izvedene v prihodnjem letu.


Župan MO NM Gregor Macedoni o energetski sanaciji javnih stavb


Župan MO NM Gregor Macedoni o partnerstvu pri energetski sanaciji