stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Zagreb/Krško/Brežice/Kozje/Podčetrtek/Novo mesto/Kostanjevica na Krki/Bizeljsko

AVDIO: Močan potres, ki je stresel Zagreb, nekaj škode povzročil tudi pri nas

Piše: STA/SPIN

Čas objave:
22.03.2020 07:04

Potresu z magnitudo 5,3. ki je davi stresel Zagreb, sta po podatkih Evropskega sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) sledila še dva, prvi z magnitudo 5,0, drugi pa s 3,7. V občini Brežice sta zabeleženi dve poškodbi stanovanj v stanovanjskem bloku. Do razpok na stropu je prišlo na Prežihovi ulici, do razpok na stropu in stenah pa na Gregorčičevi ulici v Brežicah. Obveščene so bile pristojne službe. Iz kraja Velike Poljane, v občini Škocjan, pa je občanka pristojne obvestila, da jim je na hiši nastala razpoka.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je pozval prebivalce, naj se pomirijo, kolikor se da. Opozoril pa je, da je situacija zaradi pandemije koronavirusa še težja. V današnjem potresu v Zagrebu je bila huje poškodovana petnajstletnica, ki je v kritičnem stanju. Po poročanju hrvaških medijev je poškodovanih še več ljudi. Poškodovane so tudi stavbe nekaterih bolnišnic. "Dekle, ki je bilo zjutraj prepeljano na kliniko za otroke, je v kritičnem stanju in je na intenzivni negi," je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal predstojnik klinike Goran Roić. Sprva so sicer poročali, da je 15-letni otrok zaradi hudih poškodb umrl. Poškodovanih naj bi bilo še več ljudi. Poveljnik gasilcev Slavko Tucaković je za portal index.hr povedal, da je več lažje in huje ranjenih. Iz Zagreba medtem poročajo tudi o poškodbah na bolnišnicah. Poškodovana je porodnišnica Petrova, zato so iz nje izselili porodnice in novorojenčke. Poškodbe so nastale tudi v bolnišnici Rebro. 

Direktor zagrebškega kliničnega centra Ante Ćorušić je povedal, da so razmere pod nadzorom, nihče od bolnikov ni poškodovan, tudi vse, kar je nujno za delovanje bolnišnice, deluje. So pa odpustili vse paciente, ki ne potrebujejo nujnega bolnišničnega zdravljenja, je povedal za Hino.

Prvi potres z močjo 5,3 magnitude je območje stresel ob 6.24. Trajal je nek sekund. Žarišče potresa je bilo sedem kilometrov severno od Zagreba in šest kilometrov jugovzhodno od Kašine, približno deset kilometrov pod zemeljskim površjem.

Ob 7.01 je območje stresel nov potres, nekaj krajši od prvega. Po podatkih EMSC je bila njegova magnituda 5,0, središče je bilo na približno istem območju pet kilometrov pod zemeljskim površjem. Tretji pa je območje ob 7.41 stresel z magnitudo 3,7.

Iz Zagreba poročajo o gmotni škodi, deli mesta so brez elektrike in vode. Še najmanj ena hiša se je zrušila. Več ljudi naj bi bilo ujetih v ruševinah, še poroča Hina. Aktivirana je zagrebška civilna zaščita. Zaradi manjših požarov so na delu tudi gasilci. 

V Zagrebu so popokali zidovi na zgradbah, odpadal je omet, prebivalci poročajo o prevrnjenih omarah. Številni prebivalci Zagreba so na ulicah, saj se bojijo novih potresnih sunkov, še navaja HRT.

Odlomil se je tudi vrh južnega zvonika zagrebške katedrale. "Na lastne oči sem videl, kako pada," je za HRT povedal predstavnik tiskovnega urada zagrebške nadškofije Borna Puškarić.

Potres čutili tudi na Dolenjskem in v Posavju
Potres je bilo čutiti tudi v Sloveniji. Najbolj so ga čutili na območju Občine Brežice oz. v okolici Dobove, večje škode pa ne pričakujejo, je brežiški župan Ivan Molan povedal za STA. Podobno je zatrdil krški župan Miran Stanko.

Molan je povedal, da informacij o morebitni škodi na Brežiškem sicer še niso zbrali, za zdaj pa predvideva, da potres poleg preplaha občanov drugih posledic ne bo pustil. Morda bo potrebno kje nadomestiti kakšen odpadli strešnik, je dejal.

Molan je še ocenil, da se je najbolj zatreslo na območju Dobove, kjer sicer tudi sam živi.

Stanko je dejal, da je bilo potres moč čutiti tudi v Krškem, o kakšni povzročeni škodi pa niso dobili poročil. Predvideva tudi, da kakšnih opaznih posledic ne bo, je še dodal.

Jutranji potres v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ni povzročil škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Neka Ida Novak Jerele. Po njenih besedah bodo v elektrarni vendarle opravili preventivni pregled sistemov in opreme. Ministrstvo za infrastrukturo je na Twitterju zapisalo, da strokovnjaki v Neku opravljajo analize skladno s protokoli, zaenkrat pa ni bilo potrebe po zaustavitvi elektrarne. "V tem trenutku ni posledic ali razlogov za zaustavitev. Isto velja za hidroelektrarne," so poudarili na ministrstvu.

Potres so čutili še v drugih posavskih občinah in tudi v Novem mestu. Žarišče potres je bilo 10 kilometrov pod zemeljskim površjem.  Agencija za okolje pa je sporočila, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba, 110 km vzhodno od Ljubljane.

Potres so močno čutili tudi v občinah Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah. Po prvih podatkih je potres precej vznemiril občane, škode pa naj ne bi povzročil. Kot je povedala županja Kozjega Milena Krajnc, za zdaj nima podatka, da bi potres povzročil kakršnokoli škodo, odpravlja pa se na ogled terena.  Župan Podčetrtka Peter Misja pa je pojasnil, da je že bil na terenu in da na prvi pogled potres ni povzročil nobene škode na objektih.
Tiskovna predstavnica občine Šmarje pri Jelšah Sergeja Javornik je dejala, da so prejeli številne klice vznemirjenih občanov, vendar doslej nihče ni prijavil nobene škode.

Potres so prvih podatkih zaznali prebivalci celotne Slovenije. Iz Dobove, ki je ob meji s Hrvaško, poročajo o glasnem bobnenju, tresenju tal, s polic pa so padali razni predmeti.

O močnem tresenju so poročali tudi iz Kostanjevice na Krki in z Bizeljskega. Potres so čutili tudi nekateri prebivalci Bele krajine.

V občini Brežice so zaradi današnjega potresa ob 6.24 uri zjutraj zabeležene dve poškodbe stanovanj v stanovanjskem bloku. Do razpok na stropu je prišlo na Prežihovi ulici, do razpok na stropu in stenah pa na Gregorčičevi ulici v Brežicah. Obveščene so bile pristojne službe. 

Potres je po poročanju hrvaške tiskovne agencije trajal nekaj sekund, na ulice pa pognal številne prebivalce Zagreba. Poročajo že o prvi gmotni škodi. Poškodovane so številne stavbe, popokale so stene, omet je padal na avtomobile. Med drugim se je na zagrebški katedrali porušil del stolpa.

Sledili so številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi se je zgodil ob 7.01 z magnitudo 4.4. Oba najmočnejša potresa so čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Županja Kozjega Milena Krajnc o tem, da so čutili potres, ki je stresel Zagreb


Župan Podčetrtka Peter Misja o potresu, ki so ga čutili tudi v Podčetrtku


Brežiški župan Ivan Molan o potresu v Zagrebu