zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Mokronog

Mokronog: Ah, te orglice! tokrat virtualno

Piše: STA

Čas objave:
27.02.2021 10:01

Mednarodni 22. festival ustnih harmonik, prireditev, ki jo dve desetletji gostijo v Mokronogu, so zaradi epidemije covida-19 letos zastavili spletno. Po spletnih povezavah bodo namesto običajne popoldanske revije danes ob 15. uri predvajali video posnetke sodelujočih glasbenikov, namesto večernega gala koncerta pa ob 20. uri še preostale posnetke.

Idejni vodja festivala Stane Peček je povedal, da bodo predvajali video posnetke, ki so jih festivalski komisiji po mednarodnem pozivu poslali posamezni glasbeniki in da se je s selitvijo na splet odmevnost festivala okrepila.

Okrepila se je tudi raznolikost sodelujočih, na letošnji festival je prispelo 32 prijav. Od teh 17 iz Slovenije in drugih 15 iz tujine, kar je največ doslej.

Na festivalu se bodo tako poleg slovenskih predstavili izvajalci iz Hrvaške, Nemčije, Poljske, Rusije in Kolumbije. Prijavljeni umetniki prinašajo utrip ljudske glasbe svojih dežel in tudi priredbe popularnih pesmi, je še dejal Peček.


Po podatkih prirediteljev festivala bo tega mogoče spremljati na dveh spletnih mestih, na kanalu YouTube in strani Facebook trebanjske izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Večerni gala koncert bo prenašala tudi lokalna televizija Vaš kanal.

Spored večernega koncerta je tradicionalno pripravila festivalska strokovna komisija, glasbeni preplet izbranih prijavljenih izvajalcev pa bosta zaokrožila dolgoletna sodelavca festivala, orgličarja Miro Božič in Vladimir Hrovat.

Po Pečkovih besedah je namen festivala ustnih harmonikarjev še bolj približati ljudem to prijazno glasbilo in predstaviti že uveljavljene ter manj znane mojstre ustne harmonike oziroma orglic.

Med cilji festivala je tudi obujanje tega nekoliko pozabljenega priročnega glasbila. Kot pravi Peček, po dobrih dveh desetletjih prirejanja mokronoškega festivala njegova strokovna komisija ugotavlja, da znanje udeležencev napreduje, dokaj zapostavljeno glasbilo pa se vrača v otroške in roke odraslih.