IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Brežice

Molan: Stanje v občini Brežice boljše

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.10.2015 13:35

Stanje v brežiški občini je po izpraznitvi dveh begunskih centrov in ureditvi prevoza migrantov z vlaki, boljše kot pred dnevi in pod nadzorom, je za STA ocenil župan Ivan Molan. Glede obetov reševanja begunske krize je dodal, da upa, da se bo Hrvaška držala dogovorov, v nasprotnem primeru pa mora biti Slovenija pripravljena in korak pred njo.

FOTO: STA

Molan je povedal, da so prebivalci Dobove in Brežic zadovoljni, da je policija izpraznila sprejemna centra za begunce v nekdanji hali tovarne Beti v Dobovi in v Brežicah, hkrati pa pričakujejo, da bodo še pred skorajšnjimi prazniki v Dobovi za migranti tudi vse počistili.

Tudi stanje v sprejemnem centru na območju v nekdanje dobovske livarne, kjer je bilo dopoldan približno 2400 migrantov, je označil za mirno, da tam vse poteka po načrtih in da je pod nadzorom.

Glede območja zelene meje na Rigoncah je dejal, da so vaščani in prostovoljci tam za prebežniki v glavnem počistili in razkužili, na terenu pa je ostala le še policijska oprema, zaščitne ograde in podobno.

Glede prihodnjih dni je napovedal, da je stanje obvladljivosti odvisno predvsem od ritma prihodov novih migrantov. Če se bo Hrvaška držala dovažanja migrantov z vlaki do Dobove, dogovorjenih kvot in slovenskih zmogljivosti, bi se moralo stanje ter prehajanje zelene meje povsem urediti.


Dokončno pa se bo po Molanovem mnenju uredilo šele, ko bodo migranti prenehali prihajati.

Župan je pristavil, da je rešitev dovažanja migrantov z vlaki ugodna tudi za hrvaško stran. Zato meni, da do težav ne bo prihajalo, razen če Slovenija števila pripeljanih migrantov ne bi zmogla odpraviti naprej, oziroma če bi Avstrija in Nemčija spremenili politiko njihovega sprejemanja.

Ker bi v takem primeru v Sloveniji nastal zamašek, bi morala biti ta, še preden pride do česa takega, na to pripravljena in korak pred sosedi. Sicer pa bi morale število prihajajočih migrantov ustrezno uskladiti že države pred hrvaško mejo, je opozoril brežiški župan.

Glede možnega poslabšanja stanja je ocenil, da slabše, kot je bilo pred dnevi, ko je na območje brežiške občine dnevno prišlo tudi do 15.000 migrantov, ne more biti. Če se bo to ponovilo, pa se bodo morali vsi pristojni ustrezno odzvati.

Poslabšanja stanja si sicer ne želijo. Njihov cilj pa ostaja to, da se stanje popolnoma umiri in da življenje vrnejo v ustaljene tirnice, je še povedal Molan.

Župan Ivan Molan o stanju