pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice

Na Ekokvizu zmagale učenke OŠ Leskovec pri Krškem

Piše: R.K.

Čas objave:
15.03.2023 09:58

Z državnim tekmovanjem, ki je potekalo včeaj na OŠ Spodnja Šiška v Ljubljani, se je zaključilo letošnje tekmovanje v ekoznanju za osnovne šole iz vse Slovenije. V poznavanju okoljskih tem je največ znanja pokazala ekipa Leskovec 1 iz OŠ Leskovec pri Krškem.

Drugo mesto je zasedla ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje pri Ajdovščini, tretje pa ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje. Nagrade najboljšim je podelil Teodor Prosen, vodja skupine za trajnostno poslovanje v Telekomu Slovenije, ki je tudi soorganizator Ekokviza.

Na letošnjem Ekokvizu so osnovnošolci tekmovali v štirih tematskih sklopih:

  • e-odpadki in recikliranje elektronskih naprav,
  • trajnostni razvoj, varstvo okolja in onesnaževalci,
  • ogljični odtis in
  • zelena energija.

12. januarja je potekalo šolsko tekmovanje, na katerem se je med seboj preko spletne aplikacije pomerilo 792 ekip iz 128 osnovnih šol, skupno kar 2.376 učencev iz šestih, sedmih in osmih razredov. Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so na šolskem tekmovanju dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe s skupno najvišjim številom točk.

Državno tekmovanje je potekalo v dveh delih. V prvem delu so ekipe prek spletne aplikacije odgovarjale na 30 vprašanj. Ekipe so bile glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdeljene v štiri skupine. Drugi del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se ekipe med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Zmagovalci posamezne skupine so v predtekmovanju postali ekipa Leskovec 1 iz OŠ Leskovec pri Krškem, ekipa Sava 12 iz OŠ Sava Kladnika Sevnica, ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje in ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje Ajdovščina.

V prvem polfinalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Sava Kladnika Sevnica, kjer je blestela ekipa iz OŠ Leskovec pri Krškem. V drugem polfinalnem dvoboju pa je ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje Ajdovščina premagala ekipo Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje. Po zastavljenih sedmih vprašanjih v finalu je zmagovalka letošnjega Ekokviza postala ekipa Leskovec 1 iz Osnovne šole Leskovec pri Krškem.

Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

»Ekokviz za osnovne šole je eden izmed najbolj obsežnih in vsebinsko zelo zahtevnih projektov programa Ekošola, ki so ga učenci vzeli za svojega. Učence spodbuja, da vsako leto poglobijo svoje znanje o izbranih okoljskih temah, spodbujamo pa jih tudi k povezovanju različnih učnih vsebin. Projekti, kot je Ekokviz, je namenjen celovitemu izobraževanju za trajnostni način življenja. Še posebej si prizadevamo, da učenci novo pridobljeno znanje in navade prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje. Želimo, da je skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja. S prenosom znanja v vsakodnevno delovanje izpolnjujemo tudi širše poslanstvo programa Ekošola,« je še dodal mag. Gregor Cerar.

Zmagovalna ekipa je prejela tudi prehodno zastavo Ekofaca 2023.

Rezultati državnega tekmovanja

  1. LESKOVEC 1, OŠ Leskovec pri Krškem
  2. EKOŠTURCI 1, OŠ Šturje Ajdovščina
  3. AHATNIKI, OŠ Frana Kranjca Celje
  4. SAVA 12, OŠ Sava Kladnika Sevnica
  5. MAREZIGE 1, OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige
  6. ŠIŠKA, OŠ Šiška
  7. EKO ZMAJI, OŠ Železniki
  8. GORNJA RADGONA, OŠ Gornja Radgona
  9. ERMALA, OŠ Šmartno v Tuhinju
  10. EKOFACE MEŽICE, OŠ Mežica
  11. ŠTIRIPERESNA DETELJICA, OŠ Mengeš
  12. RDEČA, OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica

Program Ekošola je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE International in največja mednarodna mreža otrok, mladih, vzgojiteljev ter učiteljev, ki okoljsko vzgojo in načela trajnostnega razvoja vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. Vključuje več kot 20 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev ter več kot 50.000 ustanov v 72 državah po vsem svetu, na vseh celinah.

V Sloveniji v programu sodeluje več kot 135.000 otrok, učencev in dijakov ter 8.800 vzgojiteljev ali učiteljev (ekokoordinatorjev), mentorjev in projektnih vodij. V šolskem letu 2022/2023 je vanj vključenih 720 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, centrov za usposabljanje, delo in varstvo, dijaških domov in fakultet. Ustanove, ki izpolnjujejo kriterije 7 korakov progama Ekošola, pridobijo mednarodni okoljski znak Zelena zastava.

Ekokviz za osnovne šole je med najbolj prepoznavnimi in priljubljenimi slovenskimi okoljskimi projekti za mlade, ki ga program Ekošola v celoti izvaja prek spleta od leta 2008/2009. Število sodelujočih učencev, ki so se v preteklih 15 letih potegovali za naziv Ekofaca, je več kot 46.700; sodelovalo je tudi več kot 3.000 mentorjev iz 240 osnovnih šol. Ekokviz pa so reševali tudi drugi učenci, ki so preizkušali svoje znanje in poznavanje različnih okoljskih tem, saj je interaktivno gradivo zasnovano tako, da ga učitelji, učenci in tudi njihovi starši lahko s pridom uporabljali tudi v prihodnje.