pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Semič

Na Gačah pripravljeni na novo sezono

Piše: STA

Čas objave:
28.10.2022 08:42

Na med Belokranjci in Dolenjci zelo priljubljenem smučišču Gače so pripravljeni na novo sezono. Žičnice, sedežnica in delovni stroji so pregledani in v dobrem stanju, dodatno so za letošnjo sezono kupili še en teptalec snega. Kot je za STA povedal vodja smučišča Borut Koprivnik, je za obiskovalce najpomembneje, da ne bodo dražili smučarskih kart.

Po besedah Koprivnika bodo sezono, če bodo to dopuščale razmere, začeli 15. decembra, s predprodajo smučarskih kart pa so začeli 1. oktobra. Cene, kot rečeno, ostajajo na ravni lanskih. Dnevna karta za odrasle bo 24 evrov, za mladince 20 in za otroke 15 evrov. Kupiti je mogoče tudi sezonske karte.

Smučarjem bo na voljo osem kilometrov smučarskih prog, pet vlečnic in sedežnica, ki skupaj zmorejo pretok 5400 smučarjev na uro. Ob zadostni zasneženosti bo na voljo tudi 2,4-kilometrska tekaška proga. Opremo si bo mogoče izposoditi, Koča Gače bo poskrbela za okrepčilo.

Obisk na smučišču se po besedah Koprivnika iz leta v leto povečuje. Trenutno jih letno v zimski sezoni obišče okoli 20.000 ljudi, njihov cilj pa je, da bi dosegli obisk izpred 30 let, ko je smučišče na sezono obiskalo okoli 40.000 smučarjev.



Dodatnih 15.000 obiskovalcev beležijo v poletni sezoni, ki zanje ob splošnem segrevanju ozračja postaja vse pomembnejša. V ta namen urejajo kolesarske in pohodne poti, za kar skrbita Planinska zveza Slovenije in Planinsko društvo Semič, organizirajo vodene izlete, izposojo e-koles in nudijo prostor za različna druženja. Vse več stavijo tudi na kulinariko.

Med drugim načrtujejo zagnati Pustolovski park in obnoviti igrala. Skupaj z zunanjim naložbenikom so kupili večje zemljišče, ki ga bodo uredili za glamping. Tam bodo najprej postavili 20 glamping hišk, ob ugodnem zanimanju zanje pa še dodatne.

Smučišče Gače je po velikosti 11. v državi. Leži v občini Semič, pod 965 metrov visokim Pogorelcem, s 55 hektarji pa je edino večje dolenjsko in belokranjsko smučišče. Med tamkajšnjimi pogostimi gosti so bili tudi hrvaški smučarji. Zaradi dokaj nizke nadmorske višine med 700 in 965 metri pa ga kljub umetnemu zasneževanju rade pestijo tople zime.