1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

Na Grmu mednarodna šola mladih rejcev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.07.2017 11:12

V Novem mestu se danes začenja peta Mednarodna šola »Mladih rejcev«, ki jo v sodelovanju s Kmetijsko šolo Grm organizira slovensko Društvo rejcev govedi črnobele pasme. Gre za 4-dnevno izobraževanje na Kmetijski šoli Grm, na katerem poleg domačih sodelujejo tudi predavatelji iz Nizozemske, Švice in Irske.

Udeleženci bodo bivali v internatu šole. Predavanja bodo povezana predvsem s pripravo govedi omenjene pasme na razstave oz. predstavitve javnosti - kako živalim pripraviti udobno ležišče, zakaj jih je potrebno očistiti, kako jih pripraviti na razstavo, kako jih voditi v razstavnem ringu in tudi o tem, kakšna je prehrana v času priprave na tekmovanje in v času razstave. Ob tem bo udeležence čakalo tudi precej praktičnega dela z živalmi, zanje bodo skrbeli, jih krmili in napojili, ponoči pa organizirano dežurali.

Po ustaljenih kmečkih opravilih bo vse do sobote spet nekaj zanimivih predavanj. Beseda bo tekla o striženju živali in pripravi živali za javno prestavitev – na razstavo ali avkcijo, o tehniki vodenja in postavitvi živali v razstavnem ringu, spoznali bodo, kako potekata ocenjevanje živali in izbor najboljših živali, predvsem, kakšni so kriteriji za izbor najboljših živali, v soboto pa bodo svoje osvojeno znanje predstavili na tekmovanju. Najprej bodo izbrano govedo pripravili na javno predstavitev, ga očistili, odpravili lepotne pomanjkljivosti in počesali, na tekmovanju pa to žival predstavili v razstavnem ringu. V soboto popoldne bodo razglasili najboljšega mladega rejca, ki je s predstavitvijo živali v ringu dosegel najboljše rezultate.



Med letošnjimi predavatelji iz tujine, ki bodo sodelovali v mednarodni šoli mladih rejcev, sodelujejo Erica Rijneveld iz Nizozemske, Adrian Martin Steinmann iz Švice in Gary Jones iz Irske.