cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Ljubljana

Na novomeški gimnaziji tudi filmska vzgoja

Piše: STA

Čas objave:
16.03.2021 13:04

Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo je v letošnjem šolskem letu začel s pionirskim projektom na področju filmske vzgoje, pri katerem sodeluje s petimi srednjimi šolami, 15 profesorji, več kot 410 dijaki in s TV Slovenija. Film so vpeli v pouk več šolskih predmetov. V okviru projekta bodo aprila izvedli natečaj za najboljši videoesej.

Zamisel o vpeljevanju filma v šolske učilnice je bila že del širšega EU projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom, ki so ga v zavodu Vizo izvedli v konzorciju s partnerji iz Italije - ta je bila nosilka projekta - ter Romunije in Bolgarije. Kot so pojasnili, so tedaj dijaki poleg usmerjenega ogledovanja filmov svoja razmišljanja zaključili z novim inovativnim ustvarjalnim in tudi učnim pristopom, ki izhaja iz filmskega kolažnega filma - izdelavo videoesejev. Tokrat zavod Vizo nadaljuje na nacionalni ravno samostojno pot s sorodnim pristopom v filmskem opismenjevanju.

V novem projektu, ki so ga poimenovali Poučevanje s filmom v srednjih šolah, v zavodu Vizo sodelujejo s štirimi srednjimi šolami, s katerimi so že sodelovali pri prejšnjem projektu: z Gimnazijo Novo mesto, Gimnazijo elektro in pomorsko šolo Piran, Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor in Gimnazijo Murska Sobota, pridružila pa se jim še Gimnazija Šentvid Ljubljana. Film bo vključen pri šolskih predmetih, kot so zgodovina, umetnostna zgodovina, sociologija, španščina, filozofija in pri izbirnem predmetu film.


Načrtujejo, da bodo do konca šolskega leta izvedli več kot 50 filmsko-vzgojnih dejavnosti, prilagojenih neposredno za pouk. Tako bo ogledu filma sledil pogovor o tematikah iz filmov in filmskih izraznih sredstvih, multimedijska predavanja o zgodovini filma, filmski estetiki ter o izbranih učnih temah. Predvideno je tudi izdelovanje videoesejev kot vaje sinhronizacije. Zaradi zaprtja šol, projekt poteka prek spleta, so spomnili v zavodu.

Projekt poteka v treh delih. V prvem se o načinu izvedbe projekta dogovarjajo s profesorji, v drugem si dijakinje in dijaki ogledujejo filme na različnih spletnih mestih, zadnji del pa je namenjen pripravi videoeseja. V načrtu je tudi vseslovenski natečaj VideoRez, namenjen mladim ustvarjalcem, med 15. in 19. letom.

Pri projektu sodelujejo tudi s TV Slovenija, ki, kot so zapisali v zavodu Vizio, na svojem portalu ponuja kakovostno ponudbo filmskih vsebin. Dijakinje in dijaki si bodo preko spletnega portala TV Slovenija in drugih spletnih portalov, do marca ogledali deset izbranih filmov, so še sporočili iz zavoda Vizio, ki ga vodi Rok Govednik.