stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

Na novomeški Tilii vre

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.07.2016 13:29

Med zaposlenimi na sedežu novomeške Zavarovalnice Tilia vre. Lastnica – pozavarovalnica Sava Re, ki je pred leti kupila tudi Zavarovalnico Maribor, pod njenim okriljem pa delujeta tudi hrvaški Velebit Osiguranje in Velebit Životno Osiguranje, se očitno poslužuje umazane igre.

Projekt združitve vseh štirih zavarovalnic se je začel lansko jesen. A kot vse kaže, le ne bo šlo po dogovoru, sprejetih smernicah in skladno z danimi obljubami zaposlenim. V Novem mestu menijo, da so bili izigrani, dogovori pa sklenjeni s figo v žepu.

Projekt združevanja bi moral potekati v duhu dobrega sodelovanja in usklajevanja predlogov, a se je izkazalo, da so predlogi in rešitve Tilijinih projektnih sodelavcev, neupoštevani oz. ignorirani. Kapljo čez rob je dodala še odločitev vodstva Save Re kot nadzornega organa projekta, da kljub jasnim zagotovilom o vodstvu skupne zavarovalnice, ki naj bi bilo v rokah skrbno izbranega managerja in nevtralnega skupnega kandidata Borisa Medice, zdaj v ospredje naenkrat postavlja Davida Kastelica. Kastelic je aktualni predsednik uprave Zavarovalnice Maribor.

Po vsem tem in tudi zaradi tega je novomeškemu vodstvu prekipelo in predsednik uprave Zavarovalnice Tilia Tadej Avsec je odstopil iz projektnega vodstva, ki pripravlja združitev. Zaposleni na novomeški Tiliji se upravičeno bojijo ne le uničenja dolga leta uspešne blagovne znamke, koncepta produktov zavarovalnice Tilia, pač pa posledično tudi izgube možnosti sooblikovanja produktov in znatnega deleža delovnih mest. Na Tiliji je trenutno blizu 400 zaposlenih, sovražni prevzem pa bi to številko lahko bistveno okrnil. Sindikat zaposlenih v Zavarovalnici Tilia je zato danes na predsednika uprave Save Re Zvonka Ivanušiča, naslovil pismo s pozivom k obrazložitvi kršenja danih obljub, z vsebino pa seznanil tudi predsednika  nadzornbega sveta pozavarovalnice Branka Tomažiča in vodjo projekta združevanja Borisa Medico.

Dejstvo je, da je šel lastnik v projekt združevanja za uspešnejše skupno delovanje na trgih Evropske unije, očitno povsem nepripravljen, brez izdelane vizije o nujno potrebni računalniški podpori, brez smernic najosnovnejših produktov in tudi brez jasno postavljene organizacijske strukture. Tako v zadnjem času slišimo na Tiliji vse glasnejše pobude o ustavitvi projekta ter nadaljevanju samostojne poti. Sprva so v Novem mestu soglašali s pripojitvijo zaradi obljube o lažjih formalno pravnih postopkih, vendar se je vse skupaj izkazalo, da je v ozadju najbrž res sovražni prevzem. Ta pa za Tilijo in njene zaposlene ne bi pomenil nič dobrega.

Če bo šlo vse po načrtih Save Re, bo Dolenjska, kot glavna gonilna sila slovenskega gospodarstva, tako izgubila še zadnjo finančno institucijo.