franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana/Novo mesto/Vatikan

Na predvečer božiča polnočnice

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
24.12.2015 05:11

Na predvečer božiča, na katerega kristjani praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa, bodo po cerkvah potekale polnočnice. Polnočno mašo v novomeški stolnici bo vodil škof Andrej Glavan.

V ljubljanski stolnici bo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski pa nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Papež Frančišek bo polnočnico daroval v Vatikanu.

Evangeličanski škof Geza Filo bo božično bogoslužje opravil popoldne v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani.

Še posebej slovesno bo v Vatikanu, kjer bo polnočnico ob 21.30 daroval papež Frančišek. Tradicionalna polnočnica bo potekala tudi v Betlehemu, kamor so se v teh dneh že zgrnile množice turistov. Jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval bo najprej dopoldne vodil božično procesijo od Jeruzalema do Betlehema. Polnočnico bo nato daroval v betlehemski baziliki Jezusovega rojstva. V tradicionalni božični poslanici pa je Tval že prejšnji teden pozval h končanju nasilja v Sveti deželi.


Poleg polnočnic se bodo na predvečer božiča v Sloveniji zvrstili nekateri drugi dogodki. Predsednik republike Borut Pahor bo denimo dopoldne skupaj z mladostniki Varstveno-delovnega centra Ljubljana, CUDV Draga in Mladinskega doma Malči Beličeve pekel božično pecivo za otroke, ki bodo božične praznike preživeli v domovih ali zavodih, pred ljubljanskim magistratom pa bo potekal tradicionalni božični koncert.

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Kristjani namreč verjamejo, da se je z Jezusovim rojstvom božji sin učlovečil in se dokončno zavzel za svet in človeka. Na rojstvo se sicer pripravljajo v tihem pričakovanju z molitvijo in v krogu družine. Mnogi postavijo jaslice in božično drevesce.

Vsi kristjani božič obhajajo 25. decembra, vendar to ne pomeni za vse istega dne. Pravoslavni verniki ga bodo zaradi uporabe drugačnega koledarja obhajali 7. januarja.

Božična poslanica Andreja Glavana