stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Šentrupert

Na Srednjeveškem festivalu v Šentrupertu najprej novinarji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.06.2016 11:35

Piše se leto 1439. Barantanje na mestni tržnici preglasijo zvoki topov, mečevanja in konjskega galopa. Gozdnata tla prekrije na stotine viteških škornjev, katerih korak odmeva še daleč naokrog.

V torek, 28. junija, ob 12. uri bodo v Šentrupertu na Dolenjskem premierno predstavili del dogajanja na prihajajočem Srednjeveškem festivalu Šentrupert. Na prav posebni novinarski konferenci bodo novinarji dobili ekskluziven pogled v največji srednjeveški festival v Sloveniji doslej, srednjeveško življenje in bojevanje ter navijali za viteze v avtentični bitki s topovi in pravimi meči. Bitki bo sledila pojedina, tista prava – z rokami.

Prikaz srednjeveškega utripa bo ponudil delček pestrega jesenskega dogajanja, ki bo v soboto, 3., in nedeljo, 4. septembra, združil 17 skupin udeležencev iz Slovenije, Italije, Slovaške, Hrvaške in Madžarske. Pomerili se bodo v velikem boju, napadli grad in streljali celo s katapulti, bitka pa bo potekala na kar 50.000 m2. Vitezi se bodo pomerili tudi v spretnostnem jahanju, sekanju turških glav in streljanjem z lokom v galopu. Obiskovalci festivala bodo imeli priložnost ogledati si tudi srednjeveško tržnico, kjer bodo srečali rablja in tatove, prisostvovali sojenju vaške obrekljivke, spoznali bodo še biriča, sodnika in stražarje helebardiste. Zabavale jih bodo srednjeveške plesne in glasbene skupine.


Največji srednjeveški spektakel v Sloveniji se bo prvi dan zaključil z nočno bitko, nepozabno ognjeno predstavo in zabavo, ki bo lahko navdušila kar 15.000 obiskovalcev. V nedeljo pa se bodo v lokostrelskem dvoboju preizkusili tudi znani Slovenci: raper, igralec, komik in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama, glasbenik, gledališki improvizator in komik Andrej Težak – Tešky, puščavski lisjak Miran Stanovnik, boksar Dejan Zavec, inštruktor varne vožnje Brane Küzmič in pevka Ines Erbus.