stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Na tekmovanje Popri tudi Dolenjci

Piše: R.K.

Čas objave:
11.03.2024 13:28

V teh dneh je bila Slovenija priča izjemnemu dogodku v podjetništvu, ko se je na Popri, nacionalnem tekmovanju za mlade podjetnike, predstavilo rekordnih 607 mladih tekmovalcev s svojimi inovativnimi poslovnimi idejami. Dogodek je potekal po regijah, kjer je 362 mladih predstavljalo svoje ideje izkušenim podjetnikom.vo.

Regionalno tekmovanje za regijo JV Slovenija je potekalo 6. marca, kjer je 150 mladih predstavilo 42 podjetniških idej. Udeležba se iz leta v leto povečuje, saj je lani število prijav znašalo 37. Zanimivo je tudi, da se podjetništvo v šolah vse bolj uveljavlja, saj so bile med prijavami tudi ideje iz Bele krajine in s Kočevskega.

Vsaka ekipa je svojo idejo predstavila pred podjetniško komisijo v petminutnem "pitchu". Iz vsake starostne kategorije - osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta - so štiri regijske komisije izbrale po tri finaliste, skupno torej 36 ekip. Ti so prejeli po 500 € iz nagradnega sklada za nadaljnje izboljšave svojih idej pred finalom, ki bo 4. aprila 2024 v Novi Gorici.

Nagradni sklad tekmovanja znaša 36.000 EUR bruto, kjer bodo najboljše ekipe iz vsake starostne kategorije prejele denarne nagrade za 1., 2. in 3. mesto. Organizatorji tekmovanja so Primorski tehnološki park, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, Slovenski podjetniški sklad ter ostali partnerji, kot so Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestna občina Nova Gorica ter Občina Šempeter-Vrtojba.

Poleg tega bo Razvojni center Novo mesto 16. aprila organiziral nacionalno srednješolsko tekmovanje ScienceJam, kjer se bosta prepletala znanost in podjetništvo.

Kdo so finalisti?

Med osnovnošolci so se najbolj odrezale ideje ekipe Adventure Realm (tekmovalci: Lara Mihelič, Alex Kodrin Vuković in Danis Šarčević) oz OŠ Ob Rinži iz Kočevja, Satnik s srcem (Tekmovalci Lilija Gornik, Lucija Gornik in Neža Malnarič) iz OŠ Belokranjskega odreda Semič ter Pasja oprsnica B-gold (tekmovalci Elza Matko, Martin Rožmanc in Nuša Bonnar) iz OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč.

Adventure Real je licenca, ki jo zakupijo občine, ki si želijo v svojo ponudbo vključiti aktivnost po modelu Escape room-a v razširjeni resničnosti. Ker se igro igra s pomočjo tablic, je to za naročnike/kupce cenovno in prostorsko ugodneje, poleg tega je vsak produkt popolnoma personaliziran.

Satnik s srcem: Ideja je satnik, v katerem so kalupi s praznimi srci. Čebele jih napolnijo s satjem. Nato v satje prinesejo med. To medeno srce čebelar vstavi v kozarec za med, ki je napolnjen z medom. Srce v medu je lep in zdrav izdelek, zato se lažje proda po višji ceni. Srce ima simbolno vrednost.

Pasja oprsnica B-gold je napredna in modernizirana verzija običajne oprsnice, ki živalim nudi udobje, varnost in samozavestne ter brezskrbne sprehode. Je enostavna za uporabo, ima možnost personalizacije in je kakovostna.

Med dijaki so finalisti Prigrizki Hempty (tekmovalci Zala Fišter, Špela Gril in Blažka Lesjak( iz Ekonomske šole Novo mesto, Srednja šola in gimnazija, Sluguard (tekmovalki Maja Jernejc in Renata Jereb) iz Grma Novo mesto - center biotehnike in turizma in biotehniška gimnazija ter Three sips cup (tekmovalci Stefanija Meglič, Vanessa Gole, Alja Sinrajh, Karin Potokar in Hana Kompare) iz Šolskega centra Novo mesto, Srednja gradbena, lesarska on vzgojiteljska šola. 

Prigrizki Hempty nudijo okusno in bolj zdravo alternativo že obstoječim prigrizkom na trgu. Imajo visoko vsebnost vlaknin in beljakovin ter so primerni za vegane in za ljudi z laktozno intoleranco. Narejeni so iz kakovostnih sestavin in vsebujejo industrijsko konopljo v obliki proteinov.

SLUGUARD je popolnoma naraven in inovativen ekološki pripravek, ki se uporablja za zatiranje polžev in listnih uši. Glavno učinkovino pripravka tvori mešanica iz tujerodnih invazivnih rastlin, ki rastejo v Sloveniji. Naravni pripravek SLUGUARD je primeren za vrtičkarje in kmetovalce.

Three sips cup je termovka, namenjena shranjevanju napitkov in hrane. Sestavljena je iz treh delov, ki se med seboj dopolnjujejo z navojem, kar omogoča, da lahko prosto spreminjamo zaporedja delov termovke. Zaradi aluminijskega materiala, iz katerega je narejena, obdrži snovi v prvotni temperaturi.

V kategoriji mladi do 29. leta so finalisti Cut Nut (tekmovalki Patricija Slak in Špela Barbo iz Ekonomske šole Novo mesto, Višje strokovne šole), Lesna svetila INŽ Kočevje (tekmovalec Gal Žvab iz Šolskega centra Novo mesto, Višja strokovna šola) in Nedanovski falcon center (tekmovalec Kristjan Nedanovski).

Cut Nut je naprava za rezanje kostanja. Gre za inovativen pripomoček, oblikovan iz odpadnega lesa, ki omogoča hitro, enostavno in učinkovito rezanje večje količine kostanja hkrati. Uporabna je za posameznike, ki pečejo kostanj in jih moti nerodno ter počasno rezanje kostanja.

V podjetju INŽ Kočevje bodo izdelovali estetske in kakovostne lesene luči. Te dajejo ambientu toplino in pridih domačnosti. V sama svetila je vključena tudi kulturna dediščina kraja, ki se odraža z vključenostjo leskove vitre v sam produkt, ki daje svetilom poseben dizajn in dodano vrednost. 

Nedanovski falcon center se ukvarja z vzrejo sokolov, specializirani pa smo za vzrejo in treniranje sokolov za hitrostne dirke