franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Šentjernej

Na Tolstem vrhu zagnali klopotec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.08.2016 09:20

Na Tolstem vrhu so po zaslugi Mokropoljskega kluba mučenikov tradicionalno na Rokovo, 16. avgusta, zagnali klopotec.

Klopotec je veselo zapel in tako bo vse do jeseni, ko bo varoval vinograde in odganjal ptiče. Za dober pridelek je šentjernejski župnik in dekan Anton Trpin po maši v cerkvici sv. Roka blagoslovil še vinogradnike in vse zbrane ljudi. Nagovoril jih je tudi župan Radko Luzar, ki je povedal, da je šentjernejska občina prav pred tem dogodkom, ki sodi že tradicionalno v Jernejevo, poskrbela za na novo asfaltirane odseke po Tolstem vrhu.

Član kluba mučenikov je povedal, da so se pri maši spomnili dveh njihovih že preminulih članov, Janeza in Pavla. Dogodek je pospremila tudi pesem Šentjernejskega okteta, ter priložnostnega ansambla Podgurcev. Vinogradniki so številnim obiskovalcem postregli z rujno kapljico, za dobrote so poskrbele članice Društva kmetic Šentjernej. Prva omemba klopotca v slovenskem jeziku sega v leto 1797, v pesmi Ljutomerčana Leopolda Volkmerja.


V Sloveniji je klopotec najbolj razširjen v Prlekiji, Slovenskih goricah in Halozah. Sprva naj bi jih postavljali na poljih, kasneje pa pretežno v vinogradih. Klopotci so različno izdelani, odvisno od pokrajine, v Slovenskih goricah ima dva para kril ali vetrnic, na Goričkem tri pare in na Avstrijskem Štajerskem štiri pare kril.
Kot zanimivost naj povem, da imajo največji klopotec na svetu v Hermancih v Prlekiji, ki je visok kar 16 metrov in tehta kar 975 kilogramov. Naš res ni največji, stoji pa zagotovo na najlepši vzpetinici daleč naokoli.