franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

Najhuje v Krški vasi, Ločah in na Čatežu ob Savi

Piše: Občina Brežice

Čas objave:
05.08.2023 15:01

Občina Brežice: Največ težav povzročajo poplave v Krški vasi, Ločah in na Čatežu ob Savi.

Štab civilne zaščite Občine Brežice spremlja razmere na terenu. Danes je občane najbolj ogroženih naselij obiskal župan Ivan Molan. Seznanil se je s težavami, za katerega je odgovorno predvsem pomanjkanja zaščite proti poplavam (tak primer naselja brez protipoplavne zaščite so Loče) zaradi nasprotovanja civilnih iniciativ ali pa delno oz. nekakovostno izvedeni protipoplavni ukrepi, kot je puščanje nasipa v Krški vasi in na Velikih Malencah. Reke Sava se umirja, medtem ko reka Krka še narašča in poplavlja.

Kot je dejal župan Molan: »Imeli smo srečo, da poplavni val, ki je bil napovedan v drugi polovici noči, ni dosegel pričakovanega pretoka 3.600 do 3.900 m3/s, kar bi pomenilo katastrofo, saj bi se voda lahko prelila preko nasipov.« Današnji pretok Save (ob 11. uri) je bil sicer kar 3.287 m3/s in je po podatkih v upadanju (ARSO).

Poveljnik Civilne zaščite Občine Brežice Darko Ferlan je na kratko predstavil potek intervencij, ki so se izvajale 4. in 5. 8. 2023: na terenu pomaga 250 gasilcev iz 20 aktiviranih enot. Za zaščito pred poplavami je bilo porabljenih 3.445 vreč in 17 kamionov peska. Gasilci so posredovali (ponekod so še na terenu v naslednjih naseljih): Krška vas, Loče, Čatež ob Savi, Pirošica, Rigonce, Mostec, Gornji Lenart, Boršt in Mrzlava vas. Trenutno poplave najbolj ogrožajo Loče, kjer je Sava zalila skoraj ¾ vasi in Krško vas, kjer Krka še narašča, težave z dvigajočo se podtalnico pa imajo tudi v Termah Čatež.

Ker se je stanje voda v kampu v Čateških toplicah stabiliziralo, je štab izdal obvestilo, da se evakuiranci lahko vrnejo v terme oz. se po svoji presoji odločijo ali nadaljujejo počitnice ali se vrnejo domov. Gasilci so preteklo noč zaradi grožnje nevarno visokih voda pomagali evakuirati 500 vozil s cca 2.000 evakuiranci, namestitev zanje je bila urejena v Športni dvorani Brežice in po parkiriščih v Brežicah.

"Zahvaljujemo se vsem gasilcem, ki s svojim predanim in nesebičnim delom vztrajajo na terenu že več kot 24 ur in skrbijo za zaščito in reševanje ljudi ter premoženja," so še sporočili z Občine Brežice.