državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Brežice

Napolnitev akumulacije HE Brežice

Piše: Radio Krka&/STA

Čas objave:
04.12.2016 17:45

Vodno zajetje hidroelektrarne (HE) Brežice bodo lahko do zahtevane višine napolnili po končanju del na tamkajšnjih nasipih in po prilagoditvi savskega jezu pri krški nuklearki predvidoma spomladi. Tehnični pregled elektrarne in začetek njenega poskusnega obratovanja še vedno predvidevajo konec septembra prihodnje leto, so sporočili iz Brežic.

V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) so glede poteka gradnje dodali, da so novembra nadaljevali gradbena in obrtniška dela na jezovni zgradbi HE Brežice, povišan savski pretok pa je hkrati omejil gradbena dela na grbi drugega prelivnega polja.

Dela v elektrarniškem nadzornem prostoru in prostorih njenega drugega osebja so končali, v strojnici nadaljujejo s pleskarskimi in keramičarskimi deli, z nameščanjem strojnih in elektro napeljav ter kovinskih konstrukcij. Na pročelje elektrarniške zgradbe so začeli nameščati stekleno oblogo, hkrati pa urejati zunanjo komunalno ter drugo opremo.

Jezovno zgradbo HE Brežice so skladno z načrti novembra pripravili za vmesni dvig vodne gladine v akumulacijskem bazenu oz. na gladino, primerno za preizkus vgrajene opreme. Končali so tudi montažo opreme prvega agregata strojnice.

Sicer pa tam zaradi narasle Save, ki je načrtovani dvig vodne gladine na točko, potrebno za izvedbo preverjanja, prestavila za nedoločen čas, za zdaj opravljajo le t. i. suhi zagonski preizkus.

Z načrtovanimi postopki, dvigom vodne gladine v zajetju in s preizkusom omenjene opreme bodo začeli ob primernih hidroloških pogojih. Sicer pa na drugem in tretjem agregatu skladno z načrti nadaljujejo z nameščanjem turbinske in generatorske opreme, hkrati pa tudi z montažo in s preizkušanjem vgrajene elektro opreme, so še v petek sporočili iz HESS.

Po prvotnih ocenah bo celotna naložba te četrte in hkrati predzadnje HE v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov. Od teh naložba v njen energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v njen infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 136 milijonov evrov. HE Brežice so začeli graditi predlani.