zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice

Nasprotujejo reorganizaciji urgentne službe

Piše: R.K.

Čas objave:
14.12.2022 11:03

Po informaciji o načrtovani reorganizaciji nujne medicinske pomoči, ki jo pripravlja delovna skupina na ministrstvu za zdravje in predvideva ukinitev dežurnega mesta z zdravnikom tudi v občini Trebnje, je tam zdaj završalo.

Po predlogu naj bi brez dežurne ambulante ostal tudi Zdravstveni dom Trebnje, kar pomeni, da bi več kot 22 000 občanov iz štirih občin ostalo brez pomoči zdravnika, na katero lahko računajo danes. V primeru ukinitve dežurne ambulante bi namreč brez hitre nujne pomoči ostali ne samo občani Trebnjega, ampak tudi Mirne, Šentruperta in Mokronog-Trebelnega. Brez dežurnega zdravnika bi tako ostalo več kot 22 tisoč prebivalcev v štirih občinah soustanoviteljicah Zdravstvenega doma Trebnje.

V vseh zdravstvenih domovih ob delavnikih od 7. do 20. ure delovale akutne ambulante za nujna in neodložljiva stanja, v katerih bi v nujnih primerih zdravnik in medicinska sestra nudila nujno zdravniško pomoč do prihoda reševalnega vozila. Takšne ambulante bi v urgentnih in satelitskih urgentnih centrih delovale neprekinjeno, v ostalih zdravstvenih domovih pa bi jih ponoči, ob vikendih in praznikih ukinili.

»V naših štirih občinah nasprotujemo predlogu, ki se je pojavil v medijih. Na ta način bi odmaknili nujno potrebno zdravstveno službo od ruralnega območja, od ljudi, od ranljivih oseb, ki jim daljše čakanje na zdravnika lahko bistveno poslabša zdravstveno stanje ali vodi celo v smrt. Na podeželju bi ob uveljavitvi tega predloga spet izgubili možnost enake obravnave. V časih, ko poudarjamo decentralizacijo in enake možnosti za vse, nas ta odločitev centralizira in postavlja v neenakopraven položaj. Anomalije v zdravstvu, pomanjkanje zdravnikov in druge težave je treba reševati drugače, ne s predlagano reorganizacijo, ki bo bistveno poslabšala dostopnost do zdravnika v trenutkih, ko šteje čisto vsaka minuta,« je v imenu treh županov in županje jasen župan Občine Mirna Dušan Skerbiš, ki v letošnjem letu predseduje svetu ustanoviteljic javnega zavoda Zdravstveni dom Trebnje. 

Nekateri kraji v omenjenih občinah so od ZD Trebnje na približno 315 km velikem območju oddaljeni tudi 25 minut in več vožnje. Domači reševalci poznajo ceste in kraje in lahko hitreje pridejo na Hom, v Dolenje Laknice, Cirnik ali Sela Šumberk, če je treba pomagati na domu, medtem ko vožnja iz/do Ivančne Gorice, Sevnice (kjer naj bi vzpostavili satelitski urgentni center) ali Novega mesta (urgentni center) pomeni ne le dodatnih 20, ampak celo 30 in več minut daljše čakanje na pomoč.

Novoizvoljeni županja Občine Trebnje Mateja Povhe in župana občin Šentrupert in Mokronog-Trebelno, Tomaž Ramovš in Franc Glušič, se strinjajo z mirnskim županom in stojijo ob strani svojim občanom. Zahtevajo širšo javno razpravo in poudarjajo, da morajo biti v pripravo morebitne reorganizacije vključene tudi lokalne skupnosti, saj mora biti pravica občanov in občank v najbolj ranljivih trenutkih, v trenutkih bolezni in slabega zdravstvenega stanja, do ustrezne in hitre obravnave na prvem mestu.