stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Ne alkoholu!

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
20.03.2024 12:20

Ob dnevu brez alkohola smo se o posledicah pitja alkohola, kje lahko najdemo pomoč, pa tudi o tem, kakšna je statistika pitja alkohola v Sloveniji pogovarjali z Branko Božank, razvojno-raziskovalno sodelavko z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, z Območne enote Ravne na Korošem.

Kakšne so prednosti nepitja alkohola in kako se lahko lotimo spremembe?

Znano je, da vsako pitje alkohola vpliva na pojav mnogih negativnih posledic za naše zdravje, medosebne odnose in splošno počutje. Ljudje alkohol navadno povezujemo zgolj s težjimi posledicami, kot so bolezni jeter in rakavimi obolenji, mnogi pa se mogoče ne zavedajo, da lahko alkohol že v manjših količinah deluje škodljivo na naše telo, saj ima vpliv na več kot 200 bolezenskih stanj in poškodb. Prav tako s pitjem tvegamo posledice kot so prometne nesreče, konflikte v odnosih, manjšo delazmožnost in nasilje. Negativno vpliva na naš spanec, imunski sistem, vzdrževanje telesne teže, telesno zmogljivost itd.

Če se odločimo s pitjem prenehati, bomo lahko dokaj hitro opazili naslednje pozitivne spremembe:

  • Bolj učinkovito vzdrževanje telesne teže (včasih tudi hujšanje, če ne posežemo po ostalih pregrehah).
  • Več energije za vsakodnevne aktivnosti. Izboljšana kvaliteta spanca.
  • Boljše zmožnosti razmišljanja in presojanja.
  • Bolj zdrava koža. Boljši imunski sistem.
  • Kvalitetnejše preživljanje prostega časa (druženje ob sprehodih, obiskih kulturnih dogodkov in obuditev aktivnosti, ki smo jih opustili zaradi pomanjkanja časa).
  • Izogib vsem tveganjem povezanim z alkoholom.
  • Učinki so odvisni od tega, koliko alkohola je posameznik pil prej in na katera področja njegovega življenja je imel največji vpliv. Glede tega se med seboj razlikujemo.

Kakšno je stanje glede pitja alkohola v Sloveniji?

Registrirana poraba je v 2022 znašala 10 l čistega alkohola, kar pomeni, da je vsak posameznik, starejši od 15 let, v povprečju porabil 94 l piva, 35 l vina in 3,6 l žganih pijač. Pri tem govorimo samo o registrirani porabi, vsa neregistrirana, ki je predvsem posledica domače pridelave, pa zelo verjetno prejšnjo številko povzdigne vsaj še za petino. Kar 55 % odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno (starost 18 – 74 let; CINDI 2020). To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač. V starostnem obdobju 18 – 24 let so razlike med spoloma glede deleža čezmernih pivcev komaj zaznavane, se pa povečujejo z leti. Pri ženskah delež upada in se ustali nekje pri 40 %, pri oških pa ostaja nekje na 60 %. To je povezano z več kot 200 bolezenskimi stanji in poškodbami, hkrati pa povečuje stisko in rušilno vpliva na naše medosebne odnose. Vsako leto se na dnevni ravni zgodita vsaj dve smrti, ki sta neposredno povezljivi s pitjem alkohola. Glede na trend, to pomeni v povprečju 850 smrti na leto. Vse te izgube bi lahko in bi jih želeli preprečiti. Za obdobje 2013 – 2018 velja, da je bilo letno 3468 hospitalizacij, zaradi vzrokov povezanih izključno s pitjem alkohola. To pomeni skoraj 10 hospitalizacij na dan.

Kateri so viri pomoči in pogovora o pitju alkohola?

SOA: osebni zdravnik, dežurni osebni zdravnik, ambulanta psihiatrične bolnišnice ali na katero izmed NVO Na NIJZ želimo z nudenjem preventivnih dejavnosti, preko programa Skupaj za zdravje, omogočiti podporo vsakemu, ki se odloči za pomemben korak v smeri zmanjšanja pitja alkohola. V zdravstvenih domovih po Sloveniji, v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja, potekajo brezplačna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola, s čimer želimo ustaviti pot k zasvojenosti in preprečiti negativne posledice, ki jih ima pitje alkohola na posameznika in njegovo bližnjo okolico. Za ohranjanje zdravih navad in zmanjšanje osebne stiske, so izredno pomembni tudi zdravi odnosi z drugimi in do sebe. Za zdrave in negovane odnose skrbimo v okviru delavnic Zdravi odnosi, ki so brezplačno dostopne v zdravstvenem domu, vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobližje pogledati in poskrbeti za svoje odnose z drugimi in za odnos do samega sebe. S tem želimo okrepiti tiste dejavnike, ki pomagajo tudi na poti zmanjšanja pitja alkohola. Na spletni strani www.sopa.si je na voljo tudi virtualni svetovalec - spletno orodje, ki vas vodi čez pogovor o odnosu do pitja alkohola. Lepo vabljeni, da si vzamete nekaj trenutkov zase in ga preizkusite. Pogovor z virtualnim SVETOVALCEM poteka anonimno, v slovenskem jeziku, prekinete pa ga lahko kadarkoli tekom procesa. Na spletni strani je dostopen tudi zemljevid z zbranimi viri pomoči v Sloveniji.

Kako se pogovoriti z nekom, ki pije alkohol

Lahko začnemo s pogovorom o vsakodnevnih stvareh ali skupnih temah. Tekom pogovora osebo vprašajmo po počutju in o dogajanju v njenem življenju v zadnjem času. Osebi podelimo svoja opažanja in izrazimo skrb. Osebo povprašajmo o njenih pogledih na pitje, razmišljanjih. Bodimo neobsojajoči in ponudimo podporo, kjer jo potrebuje. Povprašajmo, kje se ji zdi, da vse vpliva njeno pitje na njeno življenje. Če oseba ne želi pogovora, povemo, da je ta za nas pomemben in da bomo tam, če bo za pogovor pripravljena kdaj drugič. Skupaj z osebo lahko razmišljata o možnih spremembah, kaj sproži pitje, kako to preprečiti, šteti količino in spremljati, kje je možno zmanjšati, kaj početi namesto tega, kako preživljati čas – ta čas lahko kvalitetno preživljamo skupaj s to osebo. Pogovoriti se tudi o tem, kje so viri strokovne pomoči ipd. Če oseba čez čas še vedno ne želi poiskati strokovne pomoči, njeno pitje pa vpliva na naše življenje, ji postavimo meje. Predstavimo ji, katera njena vedenja so za nas sprejemljiva in katera ne. Pomembno je, da vztrajamo pri tem, da oseba poišče strokovno pomoč, zlasti, če s svojim vedenjem ogroža sebe ali druge.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v pripetih zvočnih datotekah.

Pogovor z Branko Božank, 2. del


Pogovor z Branko Božank, 1. del