nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Ne puščajte živali v vozilu!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.07.2016 14:49

Društva za zaščito živali, med njimi tudi novomeško, dnevno pozivajo, da v času najhujše vročine poskrbite za svoje štirinožce in ostale živali in jih ne puščate v razgretih vozilih.

Skrbniki živali – pa naj bodo to krave, konji, prašički, psi, mačke ali kanarčki – morajo svojim živalim priskrbeti primerne pogoje za rast, razvoj in dobro počutje. Še zlasti v vročih dneh morajo biti pozorni na večkrat dnevno svežo vodo in senco.

Tatjana Harlander iz Društva za zaščito živali Novo mesto svetuje, da v najhujši vročini živali umaknemo v pokrit prostor v hiši, garaži ali v kmečkem poslopju. Posebej velja to za pse, ki so privezani in so tako povsem odvisni od lastnika.

Sprehode opravite zgodaj zjutraj in pozno zvečer, lahko so v teh dneh tudi krajši kot običajno. Dober skrbnik pelje svojega prijatelja tudi na kopanje v bližnji potok ali reko, če ni te možnosti, pa je koristna tudi samo vrtna cev za zalivanje. In na sprehodu ne pozabite pobrati iztrebkov za svojimi ljubljenci!

Če prevažamo žival v avtu, je ne smemo nikoli pustiti v zaprtem parkiranem vozilu na soncu. Že nekaj minut v tako pregretem avtu lahko pomeni vročinski šok in smrt.

Mogoče še nasvet za tiste, ki opazijo žival v pregretem avtu – pokličite policijo in ostanite ob vozilu, da spremljate obnašanje živali, ki je izpostavljena hudi vročini.


Na koncu še enkrat - pozivamo vse čuteče prijatelje živali, da dobronamerno opozarjajo sosede in znance na njihove dolžnosti glede vode, prehrane in nastanitvenih pogojev.  Pozivu se pridružujejo tudi inšpektorji Veterinarske Uprave RS, ki bodo kršitelje tudi primerno oglobili. Opustitev le tega (osnovnih oskrbnih pogojev) se šteje za mučenje živali, ki se kaznuje.

Tatjana Harlander - poskrbite za vaše živali