franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

Počitniški koledar za zdrave počitnice

Piše: STA

Čas objave:
27.06.2021 12:28

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na svojem spletišču objavil Počitniški koledar zdravja 2021, ki se začne s četrtkovim koncem šolskega leta. Z različnimi nalogami in izzivi želijo spodbuditi otroke in mladostnike k zdravemu načinu življenja med počitnicami in jih motivirati k lastni skrbi za svoje zdravje, so zapisali.

Koledar vsebuje dni od konca letošnjega do začetka prihodnjega šolskega leta z izzivi in nalogami. Na njem opozarjajo na zaščito pred soncem, motivirajo otroke, naj poiščejo pravila varnega kopanja in varnega vedenja v prometu, spodbujajo k zmanjšani uporabi telefona, sprašujejo, koliko časa so dnevno aktivni, koliko čas so spali, jih spodbujajo k lastnemu razmisleku o svojih dobrih lastnostih in podobno.

Za otroke od prvega do tretjega razreda osnovne šole so si uporabo koledarja zamislili s pomočjo staršev, od četrtega do šestega lahko dejavnosti in naloge opravljajo sami, otroci med sedmim in devetim razredom pa s koledarjem svoje znanje ponavljajo in preverjajo.


Koledar poletnih počitnic ima devet vsebinskih področij. To so dobro počutje, varna uporaba zaslona, ustno zdravje, preprečevanje nalezljivih bolezni, zdrava prehrana, zaščita pred soncem, zdrava telesna dejavnost, spanje in preprečevanje poškodb.

Ob vsakem od teh področij so zapisali več opornih točk, s katerimi otroke izobražujejo in motivirajo za zdrav način življenja. Poleg štirih področij so prilepili tudi QR kodo, ki jo otroci lahko skenirajo s telefonom in dobijo dodatne informacije.

Otroci in mladostniki koledar lahko poiščejo na spletni strani NIJZ in si ga natisnejo.