nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Nova demenci prijazna točka

Piše: R.K.

Čas objave:
02.09.2022 10:14

V ponedeljek je na ploščadi pred Hišo kranjske čebele v Višnji Gori, potekal krajši dogodek z odprtjem sedme Demenci prijazne točke v občini Ivančna Gorica. Demenci prijazne točke po vsej Sloveniji nudijo predvsem pomoč ljudem z demenco, koristne informacije o bolezni in usmeritve pri iskanju nadaljnje podpore.

Zbrane so nagovorili župan Dušan Strnad, direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret in Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija. Slednja je v nadaljevanju, v družbi župana, Lampretove in Anje Žitnik, predstavnice ivanških Spominčic, na vidno mesto namestila demenci prijazno točko. Izročila je tudi potrdilo, da je Hiša kranjske čebele postala ena izmed več kot 300 točk po Sloveniji.

Župan Dušan Strnad se je v nagovoru zahvalil tako Združenju Spominčica in ivanški podružnici kot tudi Svetu za starosti prijazno občino Ivančna Gorica. Posvetovalno telo župana, že več let opozarja in predlaga ukrepe, ki jih naj občina izvaja, da bi bili starejši, kar se da enakopraven del naše skupnosti. Omenil je, da že vrsto let v Bolnišnici Šentvid pri Stični deluje Dnevni center za starejše, ki ga obiskujejo tudi osebe s to neozdravljivo boleznijo.

V sklopu prireditve je potekalo tudi simbolično odprtje razstave slikarja Tomaža Gržiniča z naslovom »Vsi moji spomini«. G. Gržinič, dolgoletni član Spominčice, sodi med vidnejše in pomembnejše predstavnike oseb, ki se spopadajo z Alzheimerjevo boleznijo, eno izmed najpogostejših oblik demence. V okviru septembra, meseca ozaveščanja o demenci, je z namenom zavedanja o dostojnem in aktivnem življenju oseb z demenco, postavljena pričujoča razstava. Razstava je na ogled v kavarni Hiše kranjske čebele.

Odprtje Demenci prijazne točke je spremljal tudi kulturni program. Obogatili so ga: otroci Vrtca Polžek Višnja Gora, Ulrich in Sigrund Vrhovec s kamišibaj točkama, Neža Lindič na flavti in Pevci ljudskih pesmi Studenček. Prireditev je povezovala Petra Špehar.