volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Nova pridobitev za kolesarje v Brežicah

Piše: R.K.

Čas objave:
17.10.2023 07:36

Od leta 2017 je Občina Brežice uspešno izpeljala postopke za izgradnjo potrebne varne kolesarske povezave med Brežicami ter Krško vasjo in Čatežem ob Savi. V sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo, Direkcijo RS za infrastrukturo in z uspešno pridobitvijo evropskih sredstev je bila med novembrom 2021 in junijem 2023 zaključena gradnja nove kolesarske poti, hkrati pa je bila rekonstruirana regionalna cesta R2-420 med Čatežem ob Savi in Krško vasjo.ce in Bistrica ob Sotli.

Projekt je bil finančno in izvedbeno zahteven, ključnega pomena za izboljšanje prometne varnosti in razširitev kolesarskih povezav tako na lokalni kot državni ravni. Nova kolesarska pot, ki je nastala, je zdaj del državne kolesarske omrežje in sestavni del projekta Sava – Krka bike v Posavju in Dolenjski.

V skladu s projektom podjetja GPI d.o.o. iz Novega mesta je leta 2021 Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcija RS za infrastrukturo izvedlo javno naročilo, v okviru katerega sta bili podpisani dve pogodbi v skupni vrednosti približno 4,2 milijona evrov. Ena pogodba je zajemala izgradnjo kolesarskih povezav ob R2-419/1206 Krška vas – Čatež ob Savi v vrednosti približno 2,8 milijona evrov (2.772.167,68 evrov z DDV), medtem ko je druga vključevala obnovo državne ceste s križišči in avtobusnimi postajališči v višini približno 1,4 milijona evrov (1.376.067,38 evrov z DDV). Izvajalca sta bili podjetji CGP d.d. iz Novega mesta in KOP Brežice d.d. Strokovni nadzor nad gradnjo in ukrepi za zagotavljanje varnosti na gradbišču je opravilo podjetje Proctor d.o.o. iz Trzina.

Pogodba za izgradnjo kolesarske povezave Čatež ob Savi – Velike Malence je znašala 2,8 milijona evrov z DDV, od tega je Občina Brežice prejela sredstva za sofinanciranje v višini 1,3 milijona evrov, vključno s 1.043.000 evrov iz sredstev EU in 260.766,82 evrov iz sredstev proračuna RS. Projekt je rezultiral v vzpostavitvi 4,3 km novih kolesarskih poti, vključno z delom od gradu Brežice proti Čatežu, Krški vasi in novo zgrajeno kolesarsko potjo ob državni cesti R2-420, ki je dolga približno 1,6 km. Med gradnjo so bili tudi postavljeni približno 110 m podpornih zidov in približno 400 m armiranih brežin, tri nova križišča za prometno umiritev ter stopnišče z rampo za vleko koles, ki omogoča povezavo različnih odsekov po lokalnih in državnih cestah. Ob kolesarski poti je bila nameščena tudi cestna razsvetljava, urejen vodovod, zaščita in prestavitev električnega omrežja ter zaščita telekomunikacijskega omrežja.

Na območju kolesarske povezave je bilo izvedeno preoblikovanje strani kolesarske poti. Del trase nove kolesarske povezave je bil zgrajen v omejenem prostoru med hribom pri Velikih Malencah in reko Krko, kjer je že obstoječa cesta postala ozka. Zato je bilo treba razširiti cesto in zgraditi novo temeljno konstrukcijo s skoraj 70 različnimi piloti, nekateri dolgi do približno 11 metrov, ter druge podporne objekte.

Gradbena dela so bila izvedena občasno s popolno zaporo odseka ceste Čatež ob Savi – Grič zaradi izgradnje podpornih zidov, krepitve brežin, izboljšanja odvodnjavanja in razširitve ceste. Sočasno z izgradnjo kolesarske poti je bila rekonstruirana državna cesta od Krške vasi do gostilne Grič, kar je vključevalo obnovo cestišča in ureditev štirih avtobusnih postajališč. Vrednost te investicije, ki jo je financirala Direkcija RS za investicije, je znašala 1,4 milijona evrov.

V okviru tega projekta je Občina Brežice zgradila 1,6 km nove kolesarske poti ob državni cesti R2-419 od območja gostilne Grič pri starem mostu čez Krko, prek naselja Velike Malence do Krške vasi. Dodaten del kolesarske povezave bo izveden z uporabo obstoječih javnih poti in lokalnih cest. Na koncu projekta je skupna dolžina kolesarske povezave znašala vsaj 4,3 kilometra, vključno z odsekom od gradu Brežice prek starega mostu čez Savo in Krko do Čateža ob Savi ter Krške vasi.

S to ureditvijo kolesarskih poti si je občina prizadevala za večjo varnost kolesarjev na cestiščih, kjer ni bilo namenjenih kolesarskih stez, in za povezovanje kolesarskih odsekov med Brežicami in Čatežem ob Savi ter Brežicami in Krško vasjo. To bo omogočilo udobno, varno in privlačno kolesarjenje v občini. Projekt bo prispeval tudi k doseganju zastavljenih operativnih ciljev v skladu s celostno prometno strategijo občine Brežice (trajnostna mobilnost).

Takoj po zaključku gradnje in tudi med delno zaporo je bilo območje kolesarske povezave zelo priljubljeno med kolesarji. Nova kolesarska pot omogoča varno uporabo tako za vsakodnevne vožnje v službo ali šolo kot tudi za turistične namene.

Projekt Kolesarske povezave ob R2-419 Brežice – Krška vas in Brežice – Čatež ob Savi je del Dogovora za razvoj Razvojne regije Posavje in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija poteka v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, znotraj prednostne osi 4 "trajnostna raba in proizvodnja energije ter pametna omrežja", prednostne naložbe 4.4 "spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi", ter specifičnega cilja 4.4.1 "Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih".

Celoten projekt Kolesarske povezave ob R2-419 Brežice – Krška vas in Brežice – Čatež ob Savi, ki je bil ocenjen na 3,3 milijona evrov (vključno s projektiranjem in drugimi potrebnimi dejavnostmi), je prejel odobrena sredstva za sofinanciranje v višini približno 1,3 milijona evrov, od katerih je približno 1 milijon evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, preostali del pa država v višini 261.000 evrov.

Gradnja kolesarskih poti ob R2-419/1206 Krška vas – Čatež ob Savi je eden od treh projektov, za katere je Občina Brežice leta 2021 pridobila evropska sredstva, skupaj s projektoma Kolesarska povezava Brežice-Dobova, ki je že v izvajanju, in Hidravlične izboljšave vodovodnih sistemov v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli.