petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Krško

Nove svetilke za manjše onesnaževanje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.10.2012 13:58

V Krškem bodo letos zamenjali več kot 500 javnih svetilk in s tem poskrbeli za manše svetlobno onesnaževanje okolja.

V občini Krško, kjer so v skladu z zahtevami uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja doslej prenovili skoraj polovico javne razsvetljave, bodo letos zamenjali še dodatnih več kot 500 svetilk oz. dobro desetino. Vrednost projekta znaša dobrih 560.000 evrov, od teh je nekaj manj kot 140.000 evrov prispevala država.

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci v Krškem, je projekt sofinanciran v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje med letoma 2007 in 2013, občina pa projekt Z varčno razsvetljavo do prihrankov in čistega okolja financira v sklopu koncesije oz. pogodbenega partnerstva z družbo Kostak.

Zanj namenja denar, ki so ga privarčevali pri uporabi električne energije, na občini pa tudi pričakujejo, da se jim bo vložek prenove povrnil v petih letih, so poudarili.

Občina Krško za plačilo električne energije letno nameni približno 600.000 evrov, njen letni strošek za javno razsvetljavo pa znaša nekaj manj kot 390.000 evrov, s tem da bo po zaključku omenjene prenove nižji za dobrih 120.000 evrov, so navedli.

Prenovljena javna razsvetljava pomembno prispeva k manjšemu svetlobnemu onesnaževanju in manjši porabi električne energije, zaradi usmerjene svetlobe pa k boljši osvetljenosti. Prispeva tudi k manjšim stroškom vzdrževanja, te pa so doslej v Krškem uspeli znižati za približno tretjino.

Sicer je navedeni projekt rezultat prijave na razpis operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Hrvaška 2007-2013, ki se odvija v okviru pristopne pomoči EU.

V njem sodeluje sedem partnerjev, štirje slovenski in trije hrvaški. Poleg občine Krško so slovenski partnerji še Lokalna energetska agencija Dolenjska-Posavje-Bela krajina, Lokalna energetska agentura Spodnje Podravje in Univerza v Ljubljani, na Hrvaškem pa občini Jastrebarsko ter Zaprešić in Regionalna energetska agencija severozahodne Hrvaške.

V okviru projekta bodo z namenom preverjanja ustreznosti LED svetilk za javno razsvetljavo postavili tri testne proge. Eno od teh, na kateri je dvajset svetilk desetih evropskih proizvajalcev, so že postavili v krški industrijski coni, tamkajšnje svetilke pa lahko tudi daljinsko upravljajo, so še sporočili iz Krškega.

Župan Miran Stanko o projektu